9.3.11

Μισθοί = Τόκοι

Από το "Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011" του Υπουργείου Οικονομικών:


(κλικ για μεγέθυνση)

Λεπτομέρεια 1: Οι δαπάνες για μισθούς είναι κάτι λιγότερο από αυτές για τόκους.
Λεπτομέρεια 2: Όλες οι δαπάνες είναι μειωμένες σε σχέση με το 2010, πλην των τόκων.
Λεπτομέρεια 3: Όλες οι περικοπές αθροίζονται σε 1331 εκατ., ποσό που καλύπτει το 1/2 της αύξησης των τόκων (2591 εκατ.). Με άλλα λόγια, οι "θυσίες" του ελληνικού λαού που υφίσταται τις περικοπές έπρεπε να είναι διπλάσιες μόνο και μόνο για να καλυφθεί η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων κατά το 2011. Αναμένονται με ενδιαφέρον τα αντίστοιχα ποσά του 2012...
.

"Με τον παρά σου και τη χαρά σου"

Ένα email σε κάποιο φίλο:

Φαίνεται ότι είσαι απ’ αυτούς που ποτέ δεν ελέγχουν τον λογαριασμό, απλά πληρώνουν ό,τι γράφει κάτω-κάτω.
Μερικοί άλλοι διαφέρουν, και θέλουν να μάθουν επιτέλους ΠΩΣ δημιουργήθηκε ξαφνικά τέτοιο χρέος.
Πόσα πήγαν σε κοπρίτες, πόσα σε υποβρύχια και σφενδόνες από τιτάνιο, πόσα σε δρόμους στρωμένους με ασήμι, πόσα στην Ελβετία και τα Καϋμάν, πόσα σε επίχρυσες ασπιρίνες και γάζες από καθαρό μετάξι, και ΠΟΣΑ ΣΕ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ που διαρκώς ανακυκλώνονται, σαν να πληρώνεις τη μια πιστωτική κάρτα με την άλλη.
Αλλά κανείς δεν μας λέει τη μυστική αιτία του χρέους, παρά μόνο ότι φταίνε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που τολμούν να ζητούν λεφτά αντί να πουλάνε τα νεφρά και τα μάτια τους για μεταμόσχευση.
Η φούσκα του Χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα, τα Βατοπέδια, και όλα τα παρόμοια βρήκαν ευκαιρία και χώθηκαν στο υπόγειο.
Πότε άραγε θα το πάρει το ποτάμι το επτασφράγιστο μυστικό της συσσώρευσης του χρέους?
Αλλά εσένα μάλλον δεν σε ενδιαφέρει, έχεις λεφτά και τα δίνεις χωρίς να σε νοιάζει πού πάνε.
Απλά δεν θέλεις να πηγαίνουν σε όσους έχουν λιγότερα από σένα, προτιμάς να πηγαίνουν σε άλλους που έχουν περισσότερα.
Με τον παρά σου και τη χαρά σου!...
.

6.3.11

Να η λύση!

Στην εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" της ΝΕΤ στις 6.3.2011, ο κ. Στέφανος Μάνος μας αποκάλυψε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος: μέσα σε 3 χρόνια να απολυθούν 400,000 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή περίπου οι μισοί του συνολικού αριθμού που έδειξε η απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών! Κατά τον κ. Μάνο, η αύξηση των ανέργων σε 1,100,000 από σχεδόν 700,000 σήμερα είναι μια λύση που "επιβάλλει η κοινή λογική".

Αφήνοντας κατά μέρος τις 'λεπτομέρειες' για το τι θα σημαίνει αυτό σε επιδόματα ανεργίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οικογενειακές τραγωδίες, και άλλα τέτοια ασήμαντα, ας δούμε την οικονομική ελάφρυνση που θα φέρει στο δημόσιο αυτή η καταπληκτική ιδέα του κ. Μάνου.

Ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι κηφήνες παίρνουν κατά μέσο όρο 2,000 τον μήνα, δηλαδή 25,000€ τον χρόνο. Ας βάλουμε και κάποια bonus, σύνολο 30,000.
Συνεπώς το σύνολο των απολαβών που θα 'γλιτώσει' το δημόσιο αν ξεφορτωθεί 400,000 "κοπρίτες" φτάνει τα 12 δισ. ανά έτος, κάνοντας πλούσιες παραδοχές. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό το νούμερο:

Στο άρθρο του "Κινδυνεύουμε" στη Καθημερινή 6.3.2011, ο κ. Μάνος μας λέει: "Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει 350 δισ. ... Πριν από ένα χρόνο, πριν από τα μέτρα και πριν από το Μνημόνιο, η Ελλάδα χρωστούσε 310 δισ." Με άλλα λόγια, το έλλειμμα διογκώθηκε σε ένα χρόνο κατά 40 δισ., παρά τα μέτρα λιτότητας.

Αν λοιπόν είχαμε ακολουθήσει πριν ένα χρόνο τη σοφή συμβουλή της κοινής λογικής του κ. Μάνου, η αύξηση του ελλείμματος θα ήταν μόλις 40-12= 28 δισ.! Για να το καλύψουμε και αυτό, μια παρόμοια λύση θα ήταν να απολυθούν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή άλλες 400,000 ακόμη. Τότε θα εξοικονομούσαμε 12 δισ. ακόμη, περιορίζοντας έτσι τη διόγκωση του ελλείμματος σε 28-12= 16 δισ. Για να εκμηδενίσουμε και αυτό το ποσό ίσως μας βοηθήσει κάποια άλλη λαμπρή ιδέα του κ. Μάνου, π.χ. ευθανασία σε συνταξιούχους που θα άνοιγε και νέες θέσεις εργασίας σε νεκροθάφτες και ανθοπώλες.

Αλλά όλα αυτά αναφέρονται στην αύξηση του ελλείμματος κατά 40 δισ. το 2010, όχι σε ολόκληρο το έλλειμμα των 350 δισ. Τι θα κάνουμε για αυτό?

Μάλλον πρέπει να περιμένουμε νεότερη έξαρση κοινής λογικής από τον κ. Μάνο...
.