16.4.14

Πτωχογενές πλεόνασμα *


Ένα σχόλιο αναγνώστη στο άρθρο "Εθνικοί στόχοι για κρίσιμους τομείς" της Καθημερινής 15.4.2014:

"...Ολοι εκείνοι, εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι αμφισβητούσαν τα δημοσιονομικά της επιτεύγματα έπεσαν έξω. Ηταν τεράστιο το κόστος που επωμίσθηκαν οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι κλήθηκαν να πληρώσουν ένα άδικα δυσανάλογο μέρος της συνολικής φορολογίας..."

Γιά ποιά δημοσιονομικά "επιτεύγματα" μιλάτε εκεί στην Καθημερινή; Μόνοι σας το λέτε, το μόνο που επέτυχαν ήταν να ληστέψουν τους πολίτες, γιά να δείξουν δημοσιονομικά "επιτεύγματα" με αντισυνταγματικές δημεύσεις περιουσιών και καταληστεύσεις των ασφαλιστικών αποθεματικών που εμείς πληρώσαμε, τις οποίες γιά να επιτύχουν εξαγόρασαν τα τελευταία ψήγματα της συνειδήσεως των ανωτάτων δικαστικών, εξαιρώντας τους μέσω του μισθοδικείου. Τι άλλο έκαναν και μιλάτε γιά "επιτεύγματα"; Μήπως έφεραν επενδύσεις; Σας θυμίζω το συγκριτικό μήκος αυτών που έφερε ο Σαμαράς από το Κατάρ και την Ρωσία. Εκτός αν αναφερθείτε σε κάτι call centers που επικρατούν συνθήκες φάρμας της Αλαμπάμα επί εποχής της δουλείας και πληρώνουν μισθούς υποσαχάριας Αφρικής. Μήπως άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα; Ούτε λόγος! Μήπως είδατε να σπάνε τα μονοπώλια και να κτυπούν την εκμετάλλευση του κόσμου; Μήπως ανέπτυξαν την οικονομία; Δείτε τα νούμερα, παρ' όλο το μαγείρεμα που γίνεται. Δείτε τους ανέργους, τους "τυχερούς" που εργάζονται με μισθούς Μπαγκλαντές σαν ζώα τρέμοντας μην χάσουν την σταγόνα που τους κρατάει ζωντανούς, τους απελπισμένους, την ρημαγμένη ατμομηχανή της οικονομίας, τον ιδιωτικό τομέα, τους ηλικιωμένους που πλησιάζουν την σύνταξη και βλέπουν το φάσμα της πείνας διότι όσα κατέθεταν μία ζωή στα ταμεία τους τους τα λήστευσαν...

15.4.14

Περί μικρόνοιας *


Του Χρήστου Γιανναρά στη Καθημερινή 13.04.2014:

H ολετήρια δυναμική της μικρόνοιας

Αντιγράφω από το βιβλίο του Carlo Cipolla, Oι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας (εκδ. «Kέδρος», 2012):

«1. Πάντοτε και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία.

2. H πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ατόμου.

3. Hλίθιος χαρακτηρίζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανό και να βλάπτεται σημαντικά.

4. Oι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνεχώς παραβλέπουν πως η συναναστροφή / συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται απαρέγκλιτα μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από χρόνο, τόπο και συνθήκες.

5. O ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό».

Kαι σχολιάζω:

13.4.14

Ευρώπη ή ευρωζώνη; *


Άρθρο του Θέμη Τζήμα στο TVXS 13.4.2014:

Ένα βασικό επιχείρημα όσων υπερασπίζονται την ανάγκη διατήρησης της ευρωζώνης και κυρίως τη μη ρήξη με αυτήν- ούτε καν ως ενδεχόμενο ενώπιον του οποίου κανείς πρέπει να προετοιμαστεί- συνίσταται στην έμμεση αλλά σαφή ταύτιση της πορείας του ευρωπαϊκού περιφερισμού με την αποτροπή της επιστροφής σε ενδοευρωπαϊκές, εθνικές και εθνικιστικές αντιθέσεις.

Έτσι, η ιστορική εξέλιξη θεωρείται από τους υπερασπιστές αυτής της επιχειρηματολογίας γραμμικά: από τους ευρωπαϊκούς «εμφυλίους» του πρώτου μισού του 20ου αιώνα- υπονοούμενη και όχι σαφώς εκπεφρασμένη από τους περισσοτέρους αντίληψη- στην ΕΚΑΧ, στην ΕΟΚ, στην ΕΕ και στην ΟΝΕ. Άρα η διάλυση της ΟΝΕ ή τα ρήγματα σε αυτήν θα οδηγήσουν στην ανάστροφη πορεία, στη διάλυση της ΕΕ, στις εθνικές περιχαρακώσεις, στον εθνικισμό και ίσως στον πόλεμο.

Εξ ου και όσοι εκφράζουμε ενστάσεις για τη βιωσιμότητα της ΟΝΕ και για την παραμονή μιας σειράς οικονομιών εντός ΟΝΕ τσουβαλιαζόμαστε ως ευρωσκεπτικιστές, δηλαδή με έναν όρο που βασίζεται σε πολλαπλές αυθαιρεσίες και ακροβασίες ιστορικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

Δανεική μέθη *


Σχόλιο αναγνώστη στο άρθρο του Νίκου Ξυδάκη "Τώρα ή αργότερα;" στη Καθημερινή 12.4.2014:

Αν και υποδόρια, είναι εμφανής η προσπάθεια εξωραϊσμού.
Από την άλλη, πώς να ομολογηθεί ευθέως ότι τα προγράμματα λιτότητας, όπως σχεδιάστηκαν και όπως εκτελέστηκαν... μάς εκτέλεσαν.
Πώς να ομολογηθεί ο κυβερνητικός πανικός της τρομακτικής οικονομικής αποτυχίας, πώς να ομολογηθεί ο δανεισμός ως ραγιαδισμός των προσκυνημένων ώστε να επιδείξει η γερμανίδα θείτσα την δήθεν επιτυχία των μνημονίων και εν τέλει, πώς να ομολογηθεί ότι τα παλιά λαμόγια επιχειρώντας "φυγή προς τα μπρος" χρεώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια έχοντας καταστρέψει τους πατεράδες και τους παππούδες;
Αντί να φτωχύνουμε άπαντες αναλογικά, πληρώνοντας το κόστος τού 'μαζί τα φάγαμε', διαλύθηκε η βάση της πυραμίδας, καταστρέφεται η μέση ενώ στην κορυφή παρατηρείται συνωστισμός από βουλιμικούς καρχαρίες οι οποίοι δείχνουν με το δάκτυλο την μαρίδα που αποδεκατίζεται. 
Καλά κάνουν. Ιδίως όταν υπάρχει μαρίδα που διαβάζει το πρόσφατο άρθρο του Στουρνάρα στην Καθημερινή, χωρίς λεξοτανίλ.
Μας δανείζουν! Χρεωνόμαστε! Ευτυχείτε!

κώστας

12.4.14

Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ *


Άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη στο Κουτί Πανδώρας 12.4.2014:

Η νομιμότητα και η απόδοση δικαιοσύνης είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Νομιμότητα είναι η απαίτηση να συμμορφωθείς με έναν νόμο τον οποίο έχει φτιάξει η κυβέρνηση, ο οποίος μπορεί να προβλέπει πως το κράτος λειτουργεί με τρόπο που να ευνοεί για παράδειγμα φορολογικά τους πλούσιους. Δικαιοσύνη από την άλλη, είναι να θεσμοθετούνται όλα εκείνα τα μέτρα που εγγυώνται ότι οι πολίτες δεν θα αδικούνται και θα αντιμετωπίζονται με ισότητα. Στην περίπτωση δηλαδή του νόμου που λέγαμε πως κάνει η κυβέρνηση, δικαιοσύνη είναι να αντιμετωπίζονται με αίσθηση δικαίου και ισότητα όλοι οι πολίτες.

Όσο πιο δημοκρατική και ελεύθερη είναι μια κοινωνία, τόσο πιο πολύ συγκλίνουν και ταυτίζονται οι έννοιες της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Στην ελληνική κοινωνία της εθνοσωτηρίου συγκυβερνήσεως, η διάσταση των δύο εννοιών είναι εμφανής. Κάθε μέρα ψηφίζονται στη Βουλή, νομοσχέδια, τροπολογίες, κρυφοδιατάξεις που αμνηστεύουν ένοχους, δημιουργούν καθεστώς ατιμωρισίας στους φταίχτες και βέβαια κίνητρο σε μια ειδική κατηγορία «επενδυτώ» για να ληστέψουν τη χώρα.Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, που τροπολογίες κατεβαίνουν και αποσύρονται 3 και 4 φορές, μέχρι να επιτευχθεί το ζητούμενο. Να ψηφιστούν δηλαδή χωρίς να γίνει εμφανές ποιά συμφέροντα φωτογραφίζουν και εξυπηρετούν. Δικαστές πάνε να δικάσουν και βρίσκονται απέναντι σε κάποιον που ήταν υπόδικος για μεγάλα αδικήματα τα οποία δεν υπάρχουν πια αφού τα αμνήστευσε ένα βράδυ, μια τροπολογία.

7.4.14

Για την ουσια πληρες σκοταδι *

Από το Jungle Report

Σχόλιο αναγνώστη στο κύριο άρθρο "Ο μόνος δρόμος" της Καθημερινής 6.4.2014:

Σε ενα σημειο το αρθρο σας λεει την αληθεια. "Η χωρα αλλαζει σελιδα". Πραγματι αλλαζει και ο οδος λεγεται "Κορυδαλλος". Εχετε επιδωθει σε εναν λυσωδη αγωνα να σωθειτε με καθε τιμημα. Ισωπεδονονται τα παντα για την επικρατηση μιας μαφιας που λυμαινεται τη χωρα εδω και μισο αιωνα και παντα πιπιλατε τη δημοκρατια. Αν αυτη η δημοκρατια που εσεις εχετε λιώσει στη γλώσσα σας λειτουργουσε συγκροτημένα, σημερα ο Κορυδαλλος θα ασφυκτιούσε απο ολους αυτους που εργολαβικα εχουν αναλαβει την υπερασπισή της και κανεις αλλος δεν δικαιουται να εχει αΛλη αποψη.
Με αοριστιες επικαλουμενοι, "σκοτεινα κεντρα" και με ορους "υποδικους και εχθρους της Δημοκρατιας", δεν λετε τιποτα απολυτος. Για την ουσια πληρες σκοταδι. Ο,τι ειπε ο κ. Μπαλντακος ειναι μυθοπλασιες; Γιατι δεν εχει συλληφθει;
Φανταζεστε τον Προσωπαρχη του Λευκου Οικου να βγαινει και να μαρτυραει τι λεει με τον Προεδρο; Εδω εχουμε το παραδοξο, να βγαινει ο Πρωθυπουγος και να εξαπολυει απειλες εναντιον ενος αλλου κομματος, οχι γιατι ειναι κινδυνος για την δημοκρατια, αλλα για το κομμα του και την ομοδα εξουσιας. Αυτη ειναι η αληθεια, τα υπολοιπα ειναι μωρολογιες που προσβαλουν τους πολιτες, που υποτιθεται οτι απευθυνεστε σε αυτους ως μεσο υπευθυνης ενημερωσης και παιδειας που ειναι το συμαντικο.

Ανδρικοπουλος Θεοδωρος

>>> Βλέπε σχόλια για αυτό το άρθρο της Καθημερινής -και άλλα παρόμοια- στο Jungle Report 6.4.2014.

4.4.14

Η αριστερά αλληθωρίζει *

Από antistachef

Άρθρο του Θέμη Τζήμα στο TVXS 4.4.2014:

Να πάρει η αριστερά πάνω της την υπόθεση

Η αριστερά και δη η αντιπολίτευση εκδηλώνει μια ορισμένη αμηχανία απέναντι στην ουσία των όσων εξιστορεί στο περιβόητο βίντεο ο Μπαλτάκος, δηλαδή την ωμή και αντισυνταγματική συναλλαγή εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας στο πλαίσιο πολιτικών, συστημικών επιδιώξεων.

Έχοντας απολέσει την πολιτική ηγεμονία φοβάται προφανώς ότι αν επιμείνει σε αυτό το σημείο που είναι και το σοβαρότερο, θα κατηγορηθεί ότι υπερασπίζεται τη ΧΑ. Πρόκειται για λάθος της που κινδυνεύει να της κοστίσει, στο βαθμό που οι ναζιστές θα φανούν θύματα και αντισυστημικοί. Επιμένει έτσι στο σημαντικό αλλά δευτερεύον ζήτημα ότι το περιβάλλον Σαμαρά είχε επαφές με τη ΧΑ, γεγονός σοβαρότατο αλλά και γνωστό.

Ίσως δεν έχει γίνει πραγματικά αντιληπτή η σοβαρότητα των εξελίξεων. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα συμβάν της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Είναι το πλήρες ξεμπρόστιασμα ενός εγκληματικού καθεστώτος που δρα εις βάρος μιας σχεδόν καταρρέουσας δημοκρατίας.

3.4.14

10 εκατομμύρια κορόιδα *

Χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς από τους δουλέμπορους

Από το blog Παρακάτω 28.3.2014:

Καλά ε; Τέτοια αποφασιστικότητα, τέτοια πυγμή από πλευράς κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουμε ματαδεί!!! Τον «στίψανε» τον όμιλο Λάτση… Τι έδωσες κύριε για το Ελληνικό; 430 εκατομμύρια ευρώ; Δεν μας κάνουν… Δώσε καλύτερη προσφορά και τάχιστα, γιατί αλλιώς… Και τι να κάνει και αυτός, άβγαλτος στην πιάτσα επιχειρηματίας είναι, χθεσινός δηλαδή και αμέσως υπέβαλε προσφορά για 915 εκατομμύρια ευρώ ήτοι αυξημένη από την προηγούμενη κατά 112,79% ή 485 εκατομμύρια!!! Αυτό πάει να πει πυγμή…

Αλλά η χαρά μας διαρκεί πολύ λίγο γιατί αρχίζουν τα εύλογα ερωτηματικά… Πρώτον, ποιος κορόιδευε έναν λαό ολόκληρο διαδίδοντας ότι η αρχική προσφορά του ομίλου Λάτση ήταν για 430 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ γράφει ότι η προσφορά είναι βελτιωμένη κατά 25%... Επομένως η αρχική προσφορά δεν ήταν 430 εκ. ευρώ… Δεύτερον, τι δεν καταλαβαίνουμε από την καλοσύνη του ομίλου Λάτση να αναλάβει αυτός και τα έργα υποδομής που θα κόστιζαν 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ; Δεν είναι λογικό τα έργα αυτά να είναι υποχρέωση του οποιουδήποτε επενδυτή; Ή στην Ελλάδα η κυβέρνηση ψάχνει για επενδυτές του τύπου, σας φτιάχνουμε και το έργο και ελάτε να το πάρετε; Θέλουν να μας τρελάνουν τελείως; Δεν τους φθάνουν όλα τα άλλα βασανιστήρια που κάνουν στον λαό αυτό;

1.4.14

Η πραγματική συντεχνία *


Από το Unfollow 1.4.2014:

«Να ηττηθεί το συντεχνιακό κράτος» κραύγαζε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής την Κυριακή 30 Μάρτη, αναφερόμενο στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, με τη γνωστή έπαρση μιας εφημερίδας που έχει φορτωθεί το ιερό χρέος της τζιχάντ υπέρ του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού»…

Και αναρωτιέται κανείς: ποιες είναι αυτές οι συντεχνίες, ποιο είναι το κράτος τους και με ποιο τρόπο κυριαρχούν μέχρι τώρα; Δηλαδή, όπως συνάγεται από την εφημερίδα, ως τώρα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τεσσάρων μνημονιακών ετών, τη χώρα την κυβερνούν οι φαρμακοποιοί που διεκδικούν να μην μπορεί κανείς να παίρνει φάρμακα μαζί με τις καραμέλες (και κατά συνέπεια σαν τις καραμέλες), οι κτηνοτρόφοι που παραδόξως θεωρούν ότι έχει νόημα να διατηρήσουμε τη διάκριση ανάμεσα στο φρέσκο γάλα και το φρέσκο βούτυρο, οι μακροχρόνια άνεργοι που εάν έβρισκαν δουλειά (πόσοι άραγε;) μπορούσαν να πληρωθούν μισθό με τις τριετίες της προϋπηρεσίας τους, το σύνολο των μισθωτών που θα δουν το ασφαλιστικό σύστημα να καταρρέει επειδή μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που θα μπορούν να απολύονται ανά πάσα στιγμή, λ.χ. επειδή έπιασαν το γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει (αν και αυτό γινόταν και πριν θεσμοθετήσει η Βουλή την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ).