26.5.14

Ένα σχόλιο *


Σχόλιο αναγνώστη του άρθρου "Οχι περιπέτεια" στη Καθημερινή 26.5.2014:

Συγχαρητήρια πάντως στην ΝΔ - ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ που να ξαναδανείζεται) για το αποτέλεσμα! Κατάφεραν πραγματικά να πάρουν ψήφους από μεγάλη μερίδα συνθρώπων μας, που παραβίασαν κάθε λογική και ηθική για να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, σαν "κομματόσκυλα" που αδιαφορούνε για το τι κάνει ο πολιτικός! Αυτοί τον ψηφίζουν ούτως ή άλλος! Απαράδεκτο!
- Το ΑΕΠ είναι στο 162 δισ, περίπου 30% κάτω από επίπεδο 2009, και χρέος είναι 205% του ΑΕΠ, δηλαδή αυξήθηκε. Με αποπληθωρισμό κ όλας, δηλαδή να πονάει περισσότερο!
- Αποδείχθηκε ότι όλο το PSI και η ύφεση ήταν χωρίς λόγο! Για το τίποτα! Με μεγαλύτερο χρέος - χειρότερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, οι αγορές μας δάνεισαν! Απλά τώρα δεν γίνεται να πολυμιλάμε στους δανειστές γιατί οι προδότες βάλανε Αγγλικό Δίκαιο!
- Μας έχουν διασύρει την χώρα μας σε όλο τον κόσμο σαν περίγελο διεφθαρμένων, απλά για να ξεπουληθούν φθηνά τα φυσικά αέρια και η ενέργεια, καθώς και παραλίες και νησιά!
- Η "Χαμένη Γενιά" έγινε για να γελάνε κάποιοι;
- Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ πάνε; Απλά έγινε ΕΛΙΑ και αυτό ήταν; Τόσα χρήματα τόσα χρόνια δεν ήταν αρκετά; Σοβαρά μιλάμε;
- Ξέχασαν το κλείσιμο της ΕΡΤ, σε 1 νύχτα, χωρίς καμία διαδικασία - και ιδιαίτερα ύποπτα, πάλι χωρίς λόγο.
- Εβγαλαν νόμους "επαναπτρισμού" - ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, με το κράτος να κόβει "προμήθεια" στο ξέπλυμα 6%. Ελεος!!!
- Ξέχασαν ότι δεν έχουν παγώσει όλους τους ελέγχους κολλητών τους και εμβασμάτων πολιτικών προσωπων. Ξέχασαν την Λίστα και τον Βενιζέλο που την είχε στα χέρια του, καθηγητής Νομικής, χωρίς καμία επίσημη και έγκυρη νομικά διαδικασία;
- Εχουν διαλύσει όλη την Αγορά Ακινήτων με απαράδεκτους νόμους, αστάθεια στο φορολογικό!
- Βολέψαν ανελέητα όλο το σύστημα τους (θυμίζω δάνεια συγγενών Βενιζέλου από ΤΤ, Επιδότηση στην ΜΚΟ του αδερφού του Σαμαρά), ενώ εμείς πρέπει να δουλεύουμε με 300 - 700 μικτά και λέμε ευχαριστώ στον Βουλευτή που μας έβαλε στο πρόγραμμα του ΟΑΔΕ;
- Εχουν δόσει τα 40%, 19 δισ του κρατικού προυπολογισμού σε Τραπεζίτες χωρίς έλεγχο και δεν τα μετράνε καν στο Ελλειμα!
- Το ψεύτικο πλεόνασμα το διένειμαν κ όλας!
- Μας απειλούνε ρε κ όλας; Πιοι νομίζουν ρε ότι είναι; "Φωνάζει ο κλέφτης";

Η ψήφος είναι προσωπική, αλλά λυπάμαι για τους συνανθρώπους μας που βλέπουν την ψήφο σαν "κομματοσκυλα" και ως αντικείμενο προς πώληση! Δεν με νοιάζει αν θα ναι Σύριζα ή Μύριζα ο επόμενος! Οποιος και είναι, αν κάνει το 20% αυτών των αδικημάτων πρέπει να πάει ΓΡΗΓΟΡΑ σπίτι του! ΑΜΕΣΩΣ! Και μάλιστα να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη! Γιατί αυτό είναι δημοκρατία! Το ότι τους ψηφίσαμε δεν σημαίνει ότι εγίναν υπεράνω νόμου και θεσμών, λογικής και ηθικής! Την Ελλάδα δεν πρέπει να την αφήσουμε να την κάνουν 100 χρόνια πριν! Μπορούμε να πάμε μποστά όχι στον Μεσαίωνα και στα τσιφλίκια!

Leonidas Spartan

17.5.14

ARIVISTAS *

Πίνακας Γιώργου Μιστριώτη. Ματωμένη καρδιά

Ένα κείμενο του Βασίλη Μιστριώτη που με εντυπωσίασε, δημοσιευμένο στο GreekArchitects.gr 16.4.2014:


Αν το δίκαιο σας οδηγούσε δεν θα αναγάγατε το άδικο ως τη μόνη λύση

Μιλώ για την κρίση και τα αποτελέσματα αυτής. Για τα μεγάλα τα "παχιά λόγια" που ακούω καθημερινά περί καταστροφής από πολλούς. Και εννοώ τις ψεύτικες αρετές σας που ακόμη και τώρα τάσσονται υπέρ της αδικίας και όχι υπέρ του δικαίου. Διότι αν το δίκαιο σας οδηγούσε, δεν θα αναγάγατε το άδικο ως τη μόνη λύση. Γιατί σας βολεύει να συντηρείτε τα υλικά σας κεκτημένα ως μοναδική παρακαταθήκη από τους προγόνους σας για τους επιγόνους σας, αγνοώντας ότι οι μόνες παρακαταθήκες που μεταβιβάζονται είναι εκείνες της ψυχής και όχι τα διαμερίσματα.

Το σύστημα είναι υπέρ των υλικών σας ματαιοδοξιών, οπότε "σωστά" πορεύεστε. Και δίπλα σας, πολύ κοντά σας, οι "συγχρηματοδοτούμενοι φορείς" και όλοι αυτοί οι σωτήρες που ενώ στο παρελθόν "έπνιξαν" με τα σαπιοκάραβά τους κόσμο και κοσμάκη, τώρα σας σώζουν. Αυτοί που σας "κανακεύουν" και πολλούς σας μισθώνουν ώστε να μεταφέρετε στο "κοινό" σας τη λογική της υποταγής.

Και πως θα πείσεις άραγε μια μάνα που το παιδί της σώθηκε από αυτούς και τις δωρεές τους...
Στη πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα αγώνα αντίστασης κατά του άδικου. Διότι σε ένα αγώνα υπάρχει η  ελπίδα. Εδώ δεν υπάρχει  ελπίδα, άρα κάθε μορφή αντίστασης αποτελεί κουταμάρα. Και δεν υπάρχει ελπίδα διότι οι είστε δίκαιοι διότι δεν μπορείτε να είστε άδικοι. Όταν μπορείτε το κάνετε χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ένας αγώνας ατομικής επιβίωσης χωρίς όρους. Για αυτό άλλωστε αναμένετε τις εξελίξεις και δεν αντιδράτε... μήπως και αρπάξετε κανένα κοκαλάκι. Τόσο πολύ περιφρονείτε τον εαυτό σας.

Σε όλα αυτά - κρίμα - και εσείς οι ενοχικοί αριστεροί, οι επαγγελματίες αριστεροί, ακόμη και οι θεσμικοί αριστεροί, καλό θα ήταν να μην κοροϊδεύετε τους αγνούς ανθρώπους που ελπίζουν στην αντίσταση. Και αντίσταση δεν αποτελεί το να φύγουν αυτοί και να έρθουμε εμείς, αλλά αντίσταση σημαίνει πλήρης ανατροπή του άδικου και εφαρμογή του δικαίου. Και είστε πολύ μικρά ανθρωπάκια για να κάνετε αυτό. Και αυτοί που δεν είναι τους πετάτε έξω με συνοπτικές διαδικασίες.

Και εσείς οι "πουθενάδες" που βρήκατε ποτάμια και βουτήξατε, να θυμάστε ότι η ροή του νερού θα σας ξεβράσει όταν έρθει η ώρα. Το ίδιο και για τα άλλα ποτάμια της εποχής.

Ίσως σε μια άλλη ζωή, ίσως σε ένα άλλο ζωικό βασίλειο, να μην έχουμε καμιά ανάγκη από όλες αυτές τις ανθρώπινες αδυναμίες και να πορευόμαστε με την αγάπη. Αυτή μόνο χρειαζόμαστε. Αυτή που ο Ναζωραίος έκανε πράξη με τις υπερβάσεις του.

Ίσως κάποτε υπερβούμε και εμείς τις αδυναμίες μας. Αυτές που ενώ με υποκρισία αρνούμαστε ενδόμυχα τις αναζητάμε.

Βασίλης Μιστριώτης, αρχιτέκτων
Διευθυντής Σύνταξης GreekArchitects.gr

16.5.14

Νέα Γελάδα *


Σχόλιο αναγνώστη στο άρθρο "Με τις θυσίες και τις επιλογές" της Καθημερινής 15.5.2014:

Η ύφεση συρρικνώνεται, σε λίγο θα αντλούμε πετρέλαιο, λεφτά θα υπάρξουν, μοιράζουμε κοινωνικό μέρισμα, οι καλόκαρδοι εταίροι μας αγαπούν, ακόμη και ο καιρός βελτιώνεται -με εντολή Σαμαρά βεβαίως!
Λίγο πριν τις εκλογές, όλα πηγαίνουν μια χαρά -με εντολή Σαμαρά βεβαίως!
Τι άλλα χαρμόσυνα παραμύθια θα μας σερβίρουν οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι επικοινωνίας προκειμένου να ψηφίσουμε τη Νέα Γελάδα!
Αυτή που θα αρμέγουν οι δανειστές μας για 50 χρόνια -με εντολή Σαμαρά βεβαίως!

Βεβαίως Βεβαίως

7.5.14

Οι τελάληδες των κουρσάρων *


Του Κώστα Βασιλάκη στο TVXS 7.5.2014:

ΜΜΕ και Εντιμότητα

Λίγο πριν τα τανκς των συνταγματαρχών καταλύσουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα, ο Ιταλός στοχαστής, Ουμπέρτο Έκο, στο βιβλίο του, «Σημειολογία στην καθημερινή ζωή» έγραφε: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς αφού υπάρχει η τηλεόραση». Ο Παπαδόπουλος και η παρέα του δεν είχαν μάλλον εντρυφήσει στο βιβλίο και έτσι έβγαλαν στους δρόμους τα άρματα μάχης και το στρατό, φροντίζοντας πάντως να καταλάβουν αμέσως το κτίριο του ΟΤΕ και της ραδιοτηλεόρασης.

Τα χρόνια, οι δεκαετίες καλύτερα, πέρασαν και κάποιοι άλλοι φρόντισαν να μελετήσουν πολύ καλά τον Ουμπέρτο Έκο και να ακολουθήσουν τη… συμβουλή του. Διότι αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μερίδα του Τύπου, αποδεικνύει του «λόγου το αληθές».

Όλα τα μεγάλα κανάλια, των Αθηνών κυρίως, έχουν καταπατήσει κάθε έννοια δεοντολογίας, προβάλλοντας ότι εξυπηρετεί μια πολιτική τάξη που καταρρέει και η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη μιας επιχειρηματικής ελίτ η οποία, όπως αναφέρουν και τα ξένα ΜΜΕ, δεν έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά.

4.5.14

Aφοβη απόρριψη του εμπαιγμού *


Άρθρο του Χρήστου Γιανναρά στη Καθημερινή 4.5.2014:

Aφοβη απόρριψη του εμπαιγμού


Συμπληρώθηκε χθες μήνας από την «αποκάλυψη Mπαλτάκου». Kαι όλα δείχνουν ότι ακόμα και ένα τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο είναι δυνατό να εξουδετερώνεται, να ακυρώνεται η εκρηκτική του ισχύς.

Eσχατου εξευτελισμού ξεγύμνωμα, «εξ ηλιθίου αυθυπαιτιότητος», ενός ολόκληρου κόμματος, του αρχηγού του και πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και της δικομματικής κυβέρνησης: O γραμματέας του Yπουργικού Συμβουλίου και επιστήθιος του πρωθυπουργού να έχει ανετώτατη αναστροφή με τον πολιτικό υπόκοσμο, την αμεριμνησία να βωμολοχεί μαζί τους όπως με φιλαράκια. Nα φτάνει να τους εκμυστηρεύεται κάτω από ποιες πιέσεις ξένων παραγόντων ενεργούν οι Eλληνες υπουργοί. Kαι αυτό το γεγονός, ο στεντόρειος εξευτελισμός του «συστήματος», να θεωρείται «ως μη γενόμενον». Oύτε γάτα ούτε ζημιά.

Aντανακλαστικά κοινωνικής αντίδρασης ανύπαρκτα, η ελλαδική κοινωνία μοιάζει πεθαμένη. Tο πολιτικό σύστημα δεν λογοδοτεί σε κανέναν, εμπαίζει αδιάντροπα τον λαό, ο λαός δεν έχει θεσμική εκπροσώπηση και ταυτόχρονα ζει βασανιστικό πνιγμό. H λέξη πνιγμός κυριολεκτεί. Eξαιρείται, ασφαλώς, ένα ποσοστό του πληθυσμού, συνδεδεμένο με τους κομματικούς μηχανισμούς και τις διασφαλισμένες προνομίες τους. Aυτή τη μερίδα πληθυσμού η «κρίση», τέσσερα χρόνια τώρα, δεν την άγγιξε, η ζωή, οι συνήθειες, η καταναλωτική ευχέρεια των κομματανθρώπων δεν έχουν αλλάξει. Nα προστεθεί σε αυτούς και η περιορισμένη αλλά πάντοτε (με οποιεσδήποτε συνθήκες) εξασφαλισμένη κοινωνική τάξη των πολύ ευπόρων.