29.7.14

Για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης *

Με αφορμή το άρθρο "Η ευλογημένη γενιά" του Πάσχου Μανδραβέλη στη Καθημερινή 27.7.2014, ο αναγνώστης Νίκος² παρουσιάζει σε δύο σχόλιά του μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης πριν 70-80 χρόνια:

Το απόλυτο ό,τι να ναι. Ξεθάψαμε μέχρι και τα 3Ε... τι θα πεταχτεί άλλο; Η Κόκα Κόλα;

Το κόμμα "Εθνική Ένωσις Ελλάς" ιδρύθηκε το 1927 από μια παρέα 100-200 Μικρασιατών Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη ακολούθως των Ελληνοεβραϊκών ταραχών της περιόδου του 1923-1933. Και βέβαια δεν νοείται να αρχίζουμε πάλι για αντίσημιτισμούς και φασισμούς γιατί ουδεμία σχέση δεν έχει αυτό με την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Λαντινοεβραίοι της Θεσσαλονίκης όχι μόνο είχαν προνομιακή αντιμετώπιση από τους Οθωμανούς αλλά την χρησιμοποιούσαν για να μεταχειρίζονται βίαια τους ελάχιστους 'Ελληνες που επεβίωναν στην πόλη (προ της απελευθέρωσης κάτω του 20% της πόλης!). Φυσικό ήταν όταν απελευθερώθηκε η πόλη οι Εβραίοι να μη το πάρουν καλώς αφού χάνανε τα προνόμιά τους. Μόνο λίγες οικογένειες κατάφεραν να τα τακιμιάσουν με τον Βενιζέλο και εν γένει με τους Έλληνες και να μπορέσουν να κρατήσουν τις μπίζνες τους (γνωστά ονόματα και σήμερα ακόμα). Εν γένει η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα το χάσιμο των δουλειών και τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των Εβραίων οι οποίοι δεν γνωρίζαν καν Ελληνικά, πόσο μάλλον να μετέχουν στην οικονομία του Ελληνικού κράτους - και οι οποίοι αναπολούσαν τις παλιές καλές μέρες με τους Οθωμανούς.

6.7.14

Έκκληση προς νοήμονες *


Σχόλιο αναγνώστη στη Καθημερινή 5.7.2014:

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πολιτικούς εγκληματίες της μεταπολίτευσης που έδωσαν μορφή στη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε... και αντιμέτωπη με αυτούς τους πολιτικούς εγκληματίες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτής της κρίσης. Οι πολίτες πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τους πολιτικούς εγκληματίες του παρελθόντος που αβασάνιστα συνεχίζουν να καταστρέφουν τις δομές της χώρας απαξιώνοντας την έννοια του κράτους αλλά και τους πολιτικούς εγκληματίες του παρόντος που αβασάνιστα δεν έχουν να προτείνουν κάτι καλύτερο. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικές εκπομπές συνεχίζουν απροκάλυπτα να στηρίζουν τον έσχατο ανταγωνισμό μεταξύ ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες της χώρας και όλοι μαζί διαπιστώνουμε την ανεπάρκεια της κοινωνίας μας.