4.2.16

Φιλέτα και υποβρύχια

Το κόστος αυτών των δύο υποβρυχίων 214 που σκούριαζαν στον Σκαραμαγκά για χρόνια ισοδυναμεί με τη τιμή πώλησης του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ έχει την εθνική αποστολή να μοιράσει τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας στους καρχαρίες που έχουν μαζευτεί στο ναυάγιο της χώρας, δίνοντας τα έσοδα του ξεπουλήματος (όσα περισσέψουν μετά τις αμοιβές συμβούλων) "για την εξόφληση του χρέους".
Έτσι, αυτό το ευαγές ίδρυμα έκλεισε "βελτιωμένη" συμφωνία για την εκποίηση του ΟΛΠ για 370 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε χαρίσει τα 6,000 στρέμματα του Ελληνικού για 915 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, αυτά τα δύο μεγάλα φιλέτα της κοινής περιουσίας των Ελλήνων θα ελαφρύνουν το χρέος των 315 δισ. ευρώ κατά 1.3 δισ. δηλαδή κατά 0.4%. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με το να αφαιρέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό από ένα μπουκάλι του 1.5 λίτρου.

Για να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση του τι σημαίνουν αυτά τα οικονομικά επιτεύγματα του ΤΑΙΠΕΔ, ας θυμηθούμε τα περίφημα 4 υποβρύχια, το γιγάντιο σκάνδαλο για το οποίο την έχει πληρώσει μόνο ο Άκης (προς το παρόν) μέσα σε ένα κυκεώνα συγκαλύψεων. Αυτά τα υποβρύχια έχουν κοστίσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το καθένα, τιμή ιδιαίτερα φουσκωμένη, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Συγκρίνοντας τις τιμές 'πώλησης' των δύο φιλέτων, ΟΛΠ και Ελληνικού, με το κόστος των υποβρυχίων μπορούμε να πούμε ότι η τιμή του ΟΛΠ αντιστοιχεί στα 3/4 ενός υποβρυχίου, του δε Ελληνικού δεν ξεπερνά το κόστος δύο υποβρυχίων.

Προφανώς θα χρειαστούν και άλλες "ιδιωτικοποιήσεις" όπως αποκαλείται το μνημονιακό πλιάτσικο για να καλύψουμε το κόστος του τέταρτου υποβρυχίου, ώστε να μπορέσει η χώρα να ελέγξει αποτελεσματικα τις κινήσεις των φουσκωτών με πρόσφυγες στο Αιγαίο. Μέχρι τότε ας ασχοληθούμε με τους πρόωρους συνταξιούχους και τους διορισμούς ημετέρων, θέματα πολύ σοβαρότερα από το ξεπούλημα της χώρας για ψίχουλα.

Ευτυχείτε...