[γράμμα προς εφημερίδα 'Φωνή του Παπάγου']
Κυρία Δημητρίου
Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κύριο άρθρο σας στο φύλλο 621 για την «Προστασία του Περιβάλλοντος». Επιτρέψτε μου να εκφράσω εδώ λίγες σκέψεις μου σχετικά με το ζήτημα της ‘διαμπερούς κυκλοφορίας’ που αναφέρετε ως «κύρια πηγή περιβαλλοντικής μόλυνσης» στην περιοχή μας.
Αναρωτιέμαι αν θεωρείτε ότι η ατμόσφαιρα του Δήμου μας θα καθάριζε αν εξαφανιζόταν κατά μαγικό τρόπο η διαβόητη ‘διαμπερής κυκλοφορία’. Φοβάμαι ότι, ακόμη και τότε, η εξωγενής ατμοσφαιρική μόλυνση -που γίνεται συχνά οφθαλμοφανής σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο- θα συνεχίσει να μη σέβεται τα όρια του Παπάγου. Ας μη ξεχνάμε εδώ το πόσο κοντά είμαστε στην καρδιά της πολύβουης Πρωτεύουσας…
Πιστεύω επίσης ότι πρέπει επιτέλους να παραδεχτούμε πως ένα μεγάλο μέρος των οχημάτων που κινούνται στην περιοχή μας είναι δικά μας: το υψηλό βιοτικό επίπεδο για το οποίο καμαρώνουμε συνδέεται αναπόφευκτα με υψηλό δείκτη ιδιοκτησίας αυτοκινήτων, που συνοδεύεται επίσης από αύξηση του πληθυσμού του τέως προαστίου, κάτι που μας αρέσει μεν ως αιτία ανατίμησης των ακινήτων μας αλλά όχι και ως αυτονόητη αιτία αύξησης της κυκλοφορίας.
Επιπλέον, δεν νομίζω ότι έχουμε και ‘διαμπερή κυκλοφορία’ καυστήρων θέρμανσης (!), που και αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στην χειμερινή ατμοσφαιρική ρύπανση, και μάλιστα κατά ρυθμό ανάλογο με τον πολλαπλασιασμό των νέων οικοδομών.
Επειδή το πρόβλημα της ρύπανσης δεν λύνεται με την επίρριψη των ευθυνών σε περαστικούς, θεωρώ ότι είναι πιο ρεαλιστικό να αφήσουμε τις ουτοπικές απαγορεύσεις και να εξετάσουμε πρακτικές λύσεις για την άμβλυνση των αναπόφευκτων παρενεργειών του τρόπου ζωής μας και του πλήθους μας.
Για παράδειγμα, μπορούμε να μειώσουμε την συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων –αλλά και την μετάδοση του θορύβου- ενισχύοντας συστηματικά την βλάστηση της περιοχής μας με στόχο –γιατί όχι;- «τρία δέντρα για κάθε αυτοκίνητο, ‘διαμπερές’ και μη». Τα δέντρα είναι γνωστός αντίπαλος της σκόνης και του CO2, και γι’ αυτό απορώ που ακόμη δεν έχουν επιστρατευτεί σε μεγάλη έκταση για τον φυσικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Φυσικά αυτό σημαίνει ενίσχυση του δικτύου υδροδότησης, μαζί με την συγγενή διαχείριση επιφανειακών και υπογείων υδάτων, πιθανότατα και με διακοσμητική διάσταση αν θέλουμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια εργολαβία πραγματικά χρήσιμη -ενδεχομένως και με οικονομική συνδρομή από Βρυξέλλες- που θα μπορούσε ίσως να συγκινήσει τον Δήμο περισσότερο από τα διακοσμητικά καγκελάκια ή τις τσιμεντοστρώσεις.
Σταματώ για την ώρα εδώ, προσθέτοντας μόνο το εξής: Για τους άλλους διαφαινόμενους κινδύνους που αναφέρετε για την περίμετρο του Παπάγου, η αντιμετώπιση της καλπάζουσας ιδιωτικής απληστίας μπορεί να στηριχτεί μόνο στην ενεργητική εγρήγορση των ίδιων των δημοτών, μαζί με την έντιμη και έγκαιρη ενημέρωσή τους, κάτι που είναι δική σας καίρια αποστολή.
Σας εύχομαι καλή και θαρραλέα συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου