4.4.10

Ζήτω ο νεο-σοσιαλισμός!

Επί χρόνια μας έλεγαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, ζητώντας την ψήφο μας για επιβράβευση.
Πραγματικά, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι στη 10ετία 2000-9 το ελληνικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 76%.
Σήμερα βαράνε ξαφνικά τον συναγερμό και μας λένε ότι «είμαστε σε κρίση». Επιδόματα καταργούνται, επιδοτήσεις κόβονται, τραπεζικές στρόφιγγες κλείνουν, ο τζίρος πέφτει. Το σκηνικό του φόβου ορθώνεται μεθοδικά.

Κι όμως, επί 10 χρόνια –χώρια τα προηγούμενα- τα 5 εκατομμύρια του εργατικού δυναμικού της ‘Ψωροκώσταινας’ δούλευαν καθημερινά και την έκαναν να είναι η 27η οικονομία του κόσμου με βάση το ΑΠΕ.
Μα πού πήγε όλος αυτός ο πλούτος; Ποιανού ο μισθός αυξήθηκε κατά 76% από το 2000 (αποπληθωρισμένα); Πού πήγε όλος αυτός ο ιδρώτας 5 εκατομμυρίων ανθρώπων; Εξατμίστηκε χωρίς ίχνη, ή μήπως γέμισε τις πλουτοκρατικές πισίνες μόνο;
Αν η αύξηση του πλούτου στο παρελθόν ήταν εικονική, τότε μας κορόιδευαν με τις στατιστικές τους.
Αν πάλι η σημερινή κρίση είναι εικονική, τότε μας κοροϊδεύουν με τις τωρινές κλάψες τους.
Βάζω στοίχημα ότι αύριο θα μας επιστρέψουν -δήθεν θριαμβευτικά- ένα μικρό κομμάτι από αυτά που μας πήραν, επιζητώντας εκλογική επιβράβευση της υποκρισίας (σαν το κόλπο του Χότζα με τον χωριάτη που παραπονιόταν για το μικρό σπίτι του).

Κάποιες στατιστικές από το 2000, δείχνουν ότι, από 100 Έλληνες, οι 20 πλουσιότεροι άρπαζαν τότε το 40% της εθνικής πίτας ενώ για τους φτωχότερους 20 περίσσευε μόλις το 7.5%.
Υποψιάζομαι ότι σήμερα οι πρώτοι 20 παίρνουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι, φωνάζοντας ταυτόχρονα ότι «μας κλέβουν οι κερδοσκόποι» για να δικαιολογήσουν το ξάφρισμα του ταμείου όσο εμείς είμαστε καθηλωμένοι στον νέο άμβωνα της τηλεόρασης, και για να βάλουν χέρι και στο μερίδιο των άλλων 80 χωρίς γκρίνιες.

Άραγε θα πιπιλάμε για πολύ τα γλειφιτζούρια που μας δίνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου