28.8.10

Πράσσειν άλογα με ηλεκτρισμό

[γράμμα στη Καθημερινή, 28.8.10]

Μένω έκπληκτος διαβάζοντας στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής την είδηση για «Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως 50% για μικροκαταναλωτές» και «Μείωση της τάξης του 15% για τις μεγάλες καταναλώσεις και τους εμπόρους», που «θα εισηγηθεί η PAE στο YΠEKA». Μια τέτοια τιμολογιακή πολιτική είναι αντίστροφη της τωρινής, όπου όσο πιο πολύ ρεύμα καταναλώνεις τόσο πιο ακριβά το πληρώνεις, επιδιώκοντας τον περιορισμό της σπατάλης ηλεκτρισμού -με ό,τι περιβαλλοντικά οφέλη συνεπάγεται αυτό.

Υποτίθεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας –ειδικά ηλεκτρικής- είναι πρωταρχικός στόχος όσων ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, υπουργείων και μη. Για τον λόγο αυτό, έχουμε πολυάριθμες εκστρατείες, νόμους, κίνητρα, και πολλά άλλα μέτρα που –με όρους αγοράς- ενθαρρύνουν τη σύνεση και αποθαρρύνουν τη σπατάλη. Αδυνατώ να καταλάβω πώς θα συνδυάζονται όλα αυτά με τη διευκόλυνση αντί για τη ‘τιμωρία’ των μεγάλων καταναλώσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα μεγαλώσει τη ζήτηση ρεύματος και την ανάγκη νέων ηλεκτροσταθμών. Και βρίσκω παράλογο να καίμε περισσότερο λιγνίτη και να εγκαθιστούμε περισσότερες ανεμογεννήτριες π.χ. για να φωτίζουμε τις βιτρίνες στους φωταγωγημένους έρημους δρόμους τη νύχτα, ή για να κλιματίζουμε χλιδάτα γυάλινα μεγαθήρια. Ο παραλογισμός γίνεται ακόμη πιο εμφανής αν αναλογιστούμε ότι τα μειωμένα έσοδα από τις εκπτώσεις τιμών σε τέτοιες ανόητες σπατάλες θα αντισταθμίζονται από την επιβάρυνση των μικρών καταναλωτών.

Στην εποχή της κατάχρησης των ευφημισμών και του Οργουελιανού ‘Doublespeak’, μήπως τελικά το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει την προώθηση της ‘Κλιματικής Αλλαγής’ του τίτλου του αντί τον περιορισμό της;
.

3.8.10

Οι αλλαγές και η αλήθεια

[γράμμα προς την Καθημερινή, 2.8.10]

Το κύριο άρθρο της 2.8.10 ‘Οι αλλαγές και η αλήθεια’ μου προκάλεσε μια έκπληξη με την φράση «Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν πως κάθε εκατομμύριο ευρώ που πηγαίνει στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ στερεί από τα παιδιά τους καλύτερα πανεπιστήμια και από τους ίδιους σύγχρονα καλοδιοικούμενα νοσοκομεία».

Είχα την εντύπωση ότι η εφημερίδα σας υποστηρίζει τη λύση των προβλημάτων στην παιδεία και την υγεία με την απαγκίστρωσή τους από το κράτος. Ωστόσο στο άρθρο σας δίνετε την εντύπωση ότι θέλετε το δημόσιο να παρέχει καλύτερη χρηματοδότηση σε αυτούς τους δύο τομείς, εξοικονομώντας χρήματα από τον ΟΣΕ.

Αυτό νομίζω ότι προκαλεί σύγχυση για τις πάγιες αρχές σας, γι’ αυτό θα πρέπει να διευκρινίσετε ότι εξακολουθείτε να είστε υποστηρικτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε κάθε τομέα, χωρίς οποιαδήποτε ανάμιξη του δημοσίου.

Επιπλέον, χρειάζεται η διαβεβαίωση ότι το ενδιαφέρον σας για τη δημόσια σπατάλη θα περιοριστεί στις ΔΕΚΟ και δεν θα επεκταθεί στις προμήθειες, τις οικονομικές ατασθαλίες, τις καταχρήσεις, και τις συναφείς μαύρες τρύπες, έστω κι αν επίσης «στερούν πανεπιστήμια και νοσοκομεία από τους Έλληνες πολίτες». Αυτό θα καθησυχάσει όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο σφριγηλό τομέα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, η οποία πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστη για χάρη αυτού που αποκαλείτε «συμφέρον του τόπου».
.