6.3.11

Να η λύση!

Στην εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" της ΝΕΤ στις 6.3.2011, ο κ. Στέφανος Μάνος μας αποκάλυψε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος: μέσα σε 3 χρόνια να απολυθούν 400,000 δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή περίπου οι μισοί του συνολικού αριθμού που έδειξε η απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών! Κατά τον κ. Μάνο, η αύξηση των ανέργων σε 1,100,000 από σχεδόν 700,000 σήμερα είναι μια λύση που "επιβάλλει η κοινή λογική".

Αφήνοντας κατά μέρος τις 'λεπτομέρειες' για το τι θα σημαίνει αυτό σε επιδόματα ανεργίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οικογενειακές τραγωδίες, και άλλα τέτοια ασήμαντα, ας δούμε την οικονομική ελάφρυνση που θα φέρει στο δημόσιο αυτή η καταπληκτική ιδέα του κ. Μάνου.

Ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι κηφήνες παίρνουν κατά μέσο όρο 2,000 τον μήνα, δηλαδή 25,000€ τον χρόνο. Ας βάλουμε και κάποια bonus, σύνολο 30,000.
Συνεπώς το σύνολο των απολαβών που θα 'γλιτώσει' το δημόσιο αν ξεφορτωθεί 400,000 "κοπρίτες" φτάνει τα 12 δισ. ανά έτος, κάνοντας πλούσιες παραδοχές. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό το νούμερο:

Στο άρθρο του "Κινδυνεύουμε" στη Καθημερινή 6.3.2011, ο κ. Μάνος μας λέει: "Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει 350 δισ. ... Πριν από ένα χρόνο, πριν από τα μέτρα και πριν από το Μνημόνιο, η Ελλάδα χρωστούσε 310 δισ." Με άλλα λόγια, το έλλειμμα διογκώθηκε σε ένα χρόνο κατά 40 δισ., παρά τα μέτρα λιτότητας.

Αν λοιπόν είχαμε ακολουθήσει πριν ένα χρόνο τη σοφή συμβουλή της κοινής λογικής του κ. Μάνου, η αύξηση του ελλείμματος θα ήταν μόλις 40-12= 28 δισ.! Για να το καλύψουμε και αυτό, μια παρόμοια λύση θα ήταν να απολυθούν ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή άλλες 400,000 ακόμη. Τότε θα εξοικονομούσαμε 12 δισ. ακόμη, περιορίζοντας έτσι τη διόγκωση του ελλείμματος σε 28-12= 16 δισ. Για να εκμηδενίσουμε και αυτό το ποσό ίσως μας βοηθήσει κάποια άλλη λαμπρή ιδέα του κ. Μάνου, π.χ. ευθανασία σε συνταξιούχους που θα άνοιγε και νέες θέσεις εργασίας σε νεκροθάφτες και ανθοπώλες.

Αλλά όλα αυτά αναφέρονται στην αύξηση του ελλείμματος κατά 40 δισ. το 2010, όχι σε ολόκληρο το έλλειμμα των 350 δισ. Τι θα κάνουμε για αυτό?

Μάλλον πρέπει να περιμένουμε νεότερη έξαρση κοινής λογικής από τον κ. Μάνο...
.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/3/11 09:50

    Ο κ. Μάνος, ως διάττοντας αστέρας, εμφανίζεται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής (ίσως προσπαθεί να συντηρήσει το image του) και λέει κάτι κάθε φορά. Αυτό το κάτι τώρα, αν είναι λογικό, αν είναι συμφέρον και αν έχει μέσα του ίχνη σοσιαλισμού (βλέπε μετατοπίσεις στελεχών από κόμμα σε κόμμα), ΔΕΝ έχει καμμία σημασία. Νομίζω ότι ο κ. Μάνος υπήρξε και υπουργός σε διάφορα υπουργεία και σε διάφορες περιόδους; Μήπως ήταν και υπουργός οικονομίας;
    Γ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή