13.1.14

Το θαύμα της πίστης *


Σχόλιο του αναγνώστη Hubert Marcks στο άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη Greek Finance Minister Confesses: “I turned down the IMF’s offer of an alliance in favour of a debt restructure”  11.1.2014:

Ίσως να επαναλαμβάνομαι, αλλά πρέπει να παρατηρήσω ότι η γερμανική θέση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Απλά πείθοντας όλους ότι ποτέ δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε παρά μόνο στη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής λιτότητας, η γερμανική κυβέρνηση διασφαλίζει ότι κανείς άλλος δεν θα προτείνει μια διαφορετική λύση.

Είναι το ίδιο κυκλικό επιχείρημα που κρύβεται πίσω από την όλη ιδέα της ευρωζώνης: Από τη στιγμή που εμείς, οι Γερμανοί, πιστεύουμε ότι μόνο η Αγορά στην απέραντη σοφία Της μπορεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μηχανισμό τιμολόγησης για τα δημόσια χρέη των χωρών μελών, θεωρούμε αδιανόητο να είναι εφικτή οποιαδήποτε άλλη λύση. Και δεδομένου ότι η θέση μας βασίζεται στην απόλυτη, θεόσταλτη αλήθεια, όλοι οι άλλοι είτε πρέπει να πιστεύουν σε αυτή, ή είναι καταδικασμένοι στη κόλαση της αέναης υπερχρέωσης.

Το ΔΝΤ, η αμερικανική κυβέρνηση, αρκετοί νομπελίστες, και ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να έχουν καλές προθέσεις διαφωνώντας στη γερμανική επιχειρηματολογία. Αλλά, αφού δεν έχουν επαρκή πίστη σε αυτό που είναι σαφώς η βούληση του Παντοδύναμου εκφρασμένη μέσα από το θαύμα των παγκοσμιοποιημένων οικονομικών συναλλαγών –τις οποίες εμείς οι πιστοί υπηρέτες προσκυνούμε όπως τους αξίζει- δεν μπορούν παρά να σφάλλουν στα μάτια του Δημιουργού. Φαίνεται ότι εξυπηρετούν σκοτεινές δυνάμεις και γι’ αυτό είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν μέχρι να μετανοήσουν και να σκύψουν το κεφάλι τους με δέος και έτσι να φωτιστούν αρκετά ώστε να έρθουν στα λογικά τους και να ακολουθήσουν τον δίκαιο σκοπό μας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας ίσως να μην έχει γίνει πραγματικός πιστός ακόμα, αλλά τουλάχιστον φοβάται σαφώς την οργή των ζηλωτών στο Βερολίνο, τόσο ώστε για να μην παρασυρθεί από τους αιρετικούς.

Μέσα από την τεράστια δύναμη της πίστης, ο λαός μου, οι Γερμανοί, έχουν επιτύχει στην πνευματική σφαίρα αυτό που θεωρείται αδύνατο στο φυσικό κόσμο από γενιές φυσικών: το αεικίνητο σε έναν τέλειο κύκλο. Πρόκειται για ένα θαύμα.

[μετάφραση ΘΝΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου