21.11.11

10 χρόνια Αφγανιστάν

Πριν 10 χρόνια άρχισε η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Λίγες μέρες νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν προσφερθεί να δικάσουν τον καταζητούμενο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρκεί οι Αμερικανοί να τους έδιναν τις αποδείξεις της ενοχής του. Οι προασπιστές του διεθνούς δικαίου αρνήθηκαν την προσφορά και προτίμησαν να κάνουν τη δουλειά με τον δικό τους τρόπο.

Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία 8.10.2001, μια μέρα μετά την έναρξη της επίθεσης: 
"Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε την αμερικανική απάντηση «αναπόφευκτη». «Οσοι σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους, οφείλουν να λογοδοτήσουν» είπε. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία μαζί με τους συμμάχους της στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εχουμε ζητήσει -πρόσθεσε- να χτυπηθούν συγκεκριμένοι στόχοι και γι' αυτό με διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τσένι, που επικοινώνησε μαζί μου». Και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν θύματα στον άμαχο πληθυσμό.
Ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα έχει παράσχει διευκολύνσεις στους συμμάχους της, κυρίως με την παραχώρηση αεροδρομίων, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί να δώσουμε καμία περαιτέρω βοήθεια»
...Αναμενόμενη και ανάγκη παραδειγματικής τιμωρίας χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και είπε ότι καλύπτεται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την Κοπεγχάγη, όπου βρισκόταν χθες ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι «τη δράση αυτήν, την παραδειγματική τιμωρία των δραστών εξ αιτίας των οποίων σκοτώθηκαν πάνω από επτά χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ [ακριβέστερα 2,996], την αιτιολογήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εντάσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πάγιας αρχής των Ηνωμένων Εθνών για αυτοάμυνα».
...«Νόμιμο μέσο απάντησης απέναντι στην τρομοκρατία», χαρακτήρισε χθες την επίθεση στο Αφγανιστάν ο Ακης Τσοχατζόπουλος από τα Γιάννενα.
Υποστήριξε ότι σκοπός της επίθεσης είναι «να προστατευθεί ο λαός του Αφγανιστάν με τρόφιμα και όλα εκείνα τα μέσα, τα οποία στερήθηκε τον τελευταίο καιρό και συγχρόνως οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας και οι ίδιοι οι τρομοκράτες να αντιμετωπιστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».
...Αλληλέγγυα στην επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν, δήλωσε η Ν.Δ. με δήλωση του εκπροσώπου της Θόδωρου Ρουσόπουλου. Οπως είπε χθες βράδυ, η Ν.Δ. είναι αλληλέγγυη στην κοινή προσπάθεια για την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας. «Ο αγώνας για το ξερίζωμά της θα είναι αποτελεσματικός, αν με την αποφασιστικότητα συνυπάρξουν η σύνεση και η λογική. Και αν μεταξύ των άλλων διασφαλισθεί στο μέτρο του δυνατού, η ακεραιότητα των αμάχων», δήλωσε επίσης ο κ. Ρουσόπουλος."

Αυτές οι κορώνες ακούστηκαν το 2001. Από τότε έχουν σκοτωθεί κάπου 4,500 Δυτικοί 'εκδικητές', 9,500 Αφγανοί στρατιώτες, 39,000 Ταλιμπάν, και 14-34,000 άμαχοι [Wikipedia], δηλαδή 22 με 29 φορές περισσότεροι από τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μόλις 4 μήνες μετά την 'βεβαιότητα' του Σημίτη για "καμία περαιτέρω βοήθεια", η Ελλάδα έστειλε κι αυτή ένα λόχο Μηχανικού και άλλες δυνάμεις με την επωνυμία ΕΛΔΑΦ (κόστος μόνο το 2006 23.8 εκατομμύρια ευρώ).
Μετά από αναζήτηση 10 ετών, ο κακός Οσάμα τιμωρήθηκε à l'américaine και το σώμα του δόθηκε στα σκυλόψαρα με όλους τους λατρευτικούς τύπους.

Σήμερα, η κατάσταση είναι κάπως έτσι:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου