19.11.11

Ξεπούλημα ναι, εισπράξεις φόρων όχι

Διαβάζουμε στο Βήμα«Στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονται η επιβολή πρόσθετων φόρων 3,6 δισ. ευρώ και νέες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου άνω των 6,1 δισ. ευρώ.» Επιπλέον, όπως γράφει το RED «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2012 που περιλαμβάνεται στο νέο προϋπολογισμό προβλέπει έσοδα €9,3 δισ.»

Αλλά ταυτόχρονα διαβάζουμε στην πρόσφατη έκθεση Ράιχενμπαχ«η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ.» Υπόψη ότι η περιβόητη '6η δόση' που προκάλεσε τις πρόσφατες πολιτικές αναδιπλώσεις είναι επίσης 8 δισ.

Με άλλα λόγια, νέοι φόροι, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν λιγότερα οφέλη στο δημόσιο ταμείο και θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά ή και να αποφευχθούν εντελώς αν το κράτος έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά του και μάζευε τους φόρους που του χρωστάνε ήδη! Αντί για αυτό όμως, ετοιμάζονται πρόσθετοι φόροι μαζί με μεγαλεπήβολα σχέδια για εκποίηση διαφόρων δημοσίων φιλέτων στις αδημονούσες ύαινες.

Το υποτονικό ενδιαφέρον για την αυτονόητη και απλούστατη λύση της είσπραξης παλαιών φόρων αντί για την επιβολή νέων προκαλεί την υποψία ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ έχει πραγματική πρόθεση να θίξει τους μεγαλο-μπαταχτσήδες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα απλά νούμερα.

Έτσι τα χαμηλά εισοδήματα απειλούνται π.χ. με κόψιμο ρεύματος αν δεν πληρώσουν τα 300 ή 3,000 ευρώ του έκτακτου φόρου, ενώ αντίθετα οι χρόνιοι μεγαλοφειλέτες των εκατομμυρίων 'τιμωρούνται' με διακριτική δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Οι πρόσφατες διώξεις 4-5 επωνύμων μετά από δύο χρόνια στείρου μπλα-μπλα περί 'κρίσης' δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι ουσιαστικός στόχος και όχι ένα βολικό πρόσχημα για την εξαθλίωση των πολλών, την ύφεση της οικονομίας, και το ξεπούλημα της κοινής περιουσίας μας με μάσκα τη ταμπέλα ‘Αναδιάρθρωση’.

Ή μήπως υπάρχει άλλη εξήγηση αυτής της παράδοξης τακτικής;
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου