26.11.11

Φόροι, μισθοί, και φούμαρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Τα φορολογικά έσοδα για Νοέμβρη και Δεκέμβρη προϋπολογίστηκαν στα 12 δισ. Οι μισθοί και οι συντάξεις στο Δημόσιο ανέρχονται σε 3,5-4 δισ. Άλλα 3 δισ. είναι οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, σύνολο 6,5-7 δισ. Συνεπώς, τα φορολογικά έσοδα φτάνουν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις... Καμία από τις δόσεις που πήραμε, δεν πήγε σε πληρωμή μισθών και συντάξεων. Ούτε καν στα ταμεία του ελληνικού κράτους δεν έφτασαν αυτές οι δόσεις. Πήγαν κατευθείαν στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, τόκων και τοκοχρεολυσίων".

Θα πει κάποιος "Πήγαν σε δάνεια που είχαμε πάρει παλιά για πληρωμή μισθών και συντάξεων". Είναι έτσι;

Αν σήμερα τα φορολογικά έσοδα υπερεπαρκούν για να καλύψουν μισθούς κ.λπ., το ίδιο βέβαια θα συνέβαινε και παλιότερα. Άρα τα δάνεια επί δανείων του παρελθόντος συμπλήρωναν τα φορολογικά έσοδα για τη κάλυψη άλλων αναγκών -π.χ. για πληρωμές ακόμη πιο παλιών δανείων, για χλιδάτους Ολυμπιακούς, για σκοτεινούς εξοπλισμούς, για τη χασούρα των τραπεζών, για χρυσοπληρωμένα έργα των εθνικών εργολάβων, και ποιός ξέρει τι άλλα.

Βέβαια με τη τρέχουσα αγωνία για το τι θα μας ξημερώσει αύριο έχουμε βάλει το χθες στην άκρη. Αλλά το ερώτημα του πώς δημιουργήθηκε τέτοιο τεράστιο χρέος είχε τεθεί από νωρίς, λίγο μετά την αιφνίδια αποκάλυψη της 'κρυφής' κρίσης. Ήδη από το καλοκαίρι του 2010 η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου πρόβαλε "το αναμφισβήτητο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να ενημερωθεί πώς, γιατί και με ευθύνη ποιών φτάσαμε έως εδώ" και έκανε έκκληση για συλλογή υπογραφών (μέχρι σήμερα κάπου 58,000). Φυσικά δεν έχει δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση στο μεγάλο ερώτημα "Πού πήγαν τόσα λεφτά;". Απλά μας σερβίρουν ξανά και ξανά την παιδική δικαιολογία ότι 'τα έφαγαν οι άπληστοι κηφήνες του δημοσίου και των ΔΕΚΟ'.

Στην παρούσα φάση η ουσία είναι ότι οι τρομοκρατικοί ισχυρισμοί τύπου "δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις χωρίς την 6η δόση" δεν ευσταθούν. Όπως λέει ο Τσίπρας "Ενδεχομένως [τα φορολογικά έσοδα] να μη φτάνουν για να πληρωθούν και οι τόκοι και τα χρεολύσια στους πιστωτές. Αλλά επιτέλους ας το πούνε έτσι στον ελληνικό λαό. Ότι πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τη δόση για να μη λείψουν οι τόκοι από τους πιστωτές μας." Διότι ως γνωστόν το πόπολο μπορεί να σφίγγει το ζωνάρι, οι τζογαδόροι όχι.

Κάτι που παρέλειψε ο Τσίπρας -καθώς και πολλοί άλλοι- είναι ότι η διαβόητη 6η δόση είναι ισόποση με τα 8 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής που κατά Ράιχενμπαχ μπορούν να εισπραχθούν άμεσα, όπως γράφω πιο κάτω. Αλλά αν το δημόσιο κυνηγούσε αποτελεσματικά τους μεγαλο-οφειλέτες, τότε δεν θα κρεμόμαστε απελπισμένοι από τη γενναιοδωρία των 'εταίρων' μας, ούτε θα βγάζαμε στο σφυρί π.χ. το Ελληνικό για να εισπράξουμε ένα μικρό κλάσμα όσων χρωστούν οι επώνυμοι μπαταχτσήδες (μερικοί από τους οποίους δεν αποκλείεται να αγοράσουν ασημικά μας με τα χρήματα που μας χρωστούν).
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου