30.3.09

Ένας σταθμός διαφορετικός από τους άλλους

Γράφει η Καθημερινή τη Κυριακή 29.3.09 με τίτλο "Ενας σταθμός χωρίς άδεια και ρεύμα... - Ρεσιτάλ γραφειοκρατίας":

"Οταν η γραφειοκρατία συναντά την ασυνεννοησία των αρμοδίων, οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από την πολυνομία, τότε οι επιβάτες πρέπει να περιμένουν για άγνωστο διάστημα πότε το τρένο θα περάσει.

Μιλάμε για τον σταθμό του Προαστιακού στη Μεταμόρφωση, ο οποίος επρόκειτο να παραδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και υπηρεσιών της Νομαρχίας ανέτρεψε τις προσδοκίες. Και να φανταστεί κανείς ότι εδώ και ένα χρόνο η εταιρεία (ΕΡΓΟΣΕ) υπέβαλε σχετικό αίτημα στις υπηρεσίες της νομαρχίας για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας, απαραίτητης για τη λειτουργία του σταθμού. Η νομαρχία, όμως, αποφάνθηκε ότι επειδή ο σταθμός δεν βρίσκεται σε οικοδομικό τετράγωνο (αλλά βρίσκεται επί της Αττικής Οδού) δεν υπάρχουν όροι δόμησης που να τον προσδιορίζουν, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στη δικαιοδοσία της πολεοδομίας... Στη συνέχεια η ΕΡΓΟΣΕ «αποπειράθηκε» να λάβει άδεια για ηλεκτροδότηση του σταθμού, ωστόσο η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι απαιτείται η πολεοδομική άδεια «για να δοθεί ρεύμα». Στο μεταξύ, και μετά χιλίων κόπων και βασάνων, εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία έδινε «πράσινο φως» για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας από τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΡΓΟΣΕ αναμένει την πολεοδομική άδεια από μέρα σε μέρα, ωστόσο –γραφειοκρατική αδεία– η τύχη της αγνοείται."

Το πρόβλημα που βρήκε η Νομαρχία θα ήταν ίσως βάσιμο αν ο σταθμός της Μεταμόρφωσης ήταν ο πρώτος που έγινε πάνω στην Αττική Οδό. Όμως, απ' όσο ξέρουμε όλοι (μαζί και η Νομαρχία βέβαια), αυτό δεν συμβαίνει. Συνεπώς, είτε δεν έχουν νομότυπη άδεια όλοι οι άλλοι προγενέστεροι σταθμοί του Προαστιακού και του Μετρό που "δεν βρίσκονται σε οικοδομικό τετράγωνο", είτε τα γρανάζια της πολεοδομίας σκάλωσαν σε αυτό τον νέο σταθμό γιατί δεν λιπάνθηκαν.
Ή μήπως υπάρχει άλλη εξήγηση για την περίεργη ιδιαιτερότητα του σταθμού της Μεταμόρφωσης;
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου