1.1.12

Σκηνές από το έργο "Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας"

Λίγο πριν λήξει το ηρωικό 2011, διαβάζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 31 εκατ. ευρώ πουλώντας 4 Airbus 340-300 της αποθανούσης Ολυμπιακής στην εταιρία Apollo Aviation Group του Μαϊάμι με γραφεία στο Δουβλίνο και τη Σιγκαπούρη. Η σχετική διυπουργική απόφαση ανακοινώθηκε στη Διαύγεια, χωρίς να αναφέρεται το τίμημα της πώλησης, το οποίο έγινε γνωστό από πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της κατασκευάστριας εταιρίας, ένα νέο Airbus 340-300 έχει σημερινή τιμή 183 εκατ. ευρώ, άρα 4 κοστίζουν 732 εκατ. Βέβαια αυτά που πουλήθηκαν ήσαν παλιά, κατασκευασμένα το 1999. Σε ιστοσελίδα πώλησης αεροσκαφών βλέπουμε ότι οι τιμές για τέτοια Airbus του 1997 κυμαίνονται στα 19-27 εκατ. ευρώ, ήτοι 76-108 εκατ. για 4. Αυτά της Ολυμπιακής είναι λίγο νεότερα, και "σύμφωνα με την αποτίμησή τους, πριν από έναν περίπου χρόνο, η αξία τους ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ". Με άλλα λόγια, η Apollo Aviation τα αγόρασε περίπου στο 1/5 της αξίας τους.

Η περίπτωση αυτή είναι από τις πρώτες που χειρίστηκε η νεοσύστατη Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και δείχνει ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα όπου σύντομα θα μπορεί να βρει κανείς μεγάλες ευκαιρίες! Δεν απομένει παρά να εντατικοποιηθεί το εκσυγχρονιστικό έργο της επιτροπής με τη καθοδήγηση των ειδικών συμβούλων της, για να πουληθεί όλη η χώρα σαν κελεπούρι και να ξεπεράσουμε έτσι τη κρίση.

Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να βρεθούν μερικοί ανόητοι αιθεροβάμονες και να σταματήσουν πρόωρα αυτή τη σωτήρια λύση, στέλνοντας τους εμπνευστές της στον Αγύριστο. Γι' αυτό τρέξτε τώρα που οι Έλληνες είναι ακόμη ζαλισμένοι από το κύμα εκσυγχρονισμού που σαρώνει τη χώρα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου