10.4.13

E tu Brute? *

George Soros: how to save the EU from the euro crisis - the speech in full


Μια είδηση από τη Καθημερινή 10.4.2013 που κρατάω εδώ για μελλοντική αναφορά:

Τζ. Σόρος: Το Βερολίνο «το παρατράβηξε» στην περίπτωση της Κύπρου
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής καλεί το Βερολίνο να εγκρίνει τα ευρωομόλογα ή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Να εγκρίνει την έκδοση ευρωομολόγων ή να αποχωρήσει η ίδια από το ευρώ για το καλό της Ευρωζώνης κάλεσε την Γερμανία ο αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, σε ομιλία του στο Κέντρο Οικονομικών Μελετών της Φραγκφούρτης, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι στην περίπτωση της Κύπρου «το παρατράβηξε» και προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατευθύνεται προς περίοδο ύφεσης.

«Η πρώτη μου προτίμηση θα ήταν τα ευρωομόλογα. Η δεύτερη θα ήταν η αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη. Αν φύγει, το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χρεωμένες χώρες θα ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Το χρέος τους θα ξαναγίνει αυτομάτως βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Σόρος και σημείωσε ότι είναι μεν θέμα του Βερολίνου να αποφασίσει αν θέλει ευρωομόλογα ή όχι, αλλά «δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τις υπερχρεωμένες χώρες να ξεφύγουν από την δυστυχία τους». Εάν η Γερμανία είναι αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγων, συνεχίζει ο γνωστός επενδυτής —ο οποίος είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός για τις κερδοσκοπικές επιθέσεις του εναντίον της στερλίνας—, «θα πρέπει να σκεφτεί η ίδια το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».

Ο Τζορτζ Σόρος απέδωσε ακόμη τα προβλήματα της Ευρωζώνης στην εφαρμογή λανθασμένων πολιτικών από την πλευρά της Γερμανίας. «Η λιτότητα δεν λειτουργεί. Δεν μπορείς να μειώσεις το βάρος του χρέους μειώνοντας το έλλειμμα», υποστήριξε και, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, τόνισε ότι η Άγγελα Μέρκελ θα προτιμούσε να βάλει «στον πάγο» την κρίση μέχρι τις εκλογές στην Γερμανία, αλλά η κρίση έχει επιστρέψει. Χαρακτήρισε την Κύπρο «τρομερή πολιτική επιτυχία» της Καγκελαρίου, αλλά, διευκρίνισε, οι πολίτες στην Γερμανία δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, επειδή τους δίδεται η εντύπωση ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις επιθυμίες της κυρίας Μέρκελ. «Η ίδια η Γερμανία παραμένει σχετικώς ανεπηρέαστη από την ύφεση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Περιμένω ωστόσο ότι ως τις εκλογές και η Γερμανία θα έχει μπει σε ύφεση», προέβλεψε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου