8.6.12

Σαν τον Χουντίνι;


Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα με τίτλο "Υψηλότερη η ύφεση το α’ τρίμηνο, στο 6,5% έναντι των προβλέψεων για 6,2%":

"Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της και να εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% έναντι των αρχικών προβλέψεων για πτώση της ανάπτυξης κατά 6,2%, καθώς επιδεινώθηκαν τα μεγέθη που αφορούν στον τζίρο στις υπηρεσίες.
Η νέα μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (μετά την πτώση κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 6,95% στο σύνολο του 2011), προβληματίζει έντονα τους παράγοντες της οικονομίας, που πλέον εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση εφέτος θα προσεγγίσει το 5%, αντί της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 4,7%. Στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα επιβαρυνθεί πρόσθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα και είναι πιθανόν να ζητηθούν νέα μέτρα από την τρόικα."

Παράλληλα ακούμε συνέχεια ότι "Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της". Είναι το κλισέ των ημερών που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος σατραπίσκος όταν κάνει δηλώσεις για την ατίθαση χώρα μας.

Συνδυάζοντας τα δύο (καθώς και τους άλλους οικονομικούς δείκτες), υποψιάζομαι ότι "η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα" -χάρη στους λεβέντες που "με μεγάλη πλειοψηφία" μας φόρεσαν τον μνημονιακό ζουρλομανδύα- είναι να αυτοκτονήσει για να πάρουν το πτώμα οι Σάιλοκ!

Εκτός αν κάποιοι σοφοί μπορούν να εξηγήσουν πώς μια οικονομία που βυθίζεται σταθερά, θα μπορέσει κάποια στιγμή να βγάλει φτερά χωρίς προηγουμένως να ρίξει τα βαρίδια που της φορτώνουν οι 'φίλοι' μας. Κάποιο τέτοιο τρικ έκανε ο Χουντίνι πριν 100 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου