13.10.12

Ξου *

του Γιάννη Ιωάννου

Γράφει η Κέζα Λώρη στο Βήμα 3.10.2012:


Αποκλειστικό: πριν από μερικά χρόνια έφτασαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης φωτογραφίες από γιάφκα. Εκτός από τον οπλισμό καταγράφονταν όλα τα πρόσωπα των τρομοκρατών. Ο υπουργός φώναξε στο γραφείο του τον πληροφοριοδότη και ρώτησε: «που τις βρήκες;». «Μου τις πούλησε ο φωτογράφος». Ο υπουργός ξεροκατάπιε: «σου έκοψε απόδειξη;». «Ποια απόδειξη αφεντικό; Αυτά είναι τα μέλη της οργάνωσης Ο Μήνας Έχει Εννιά. Πάμε να τους συλλάβουμε, έχουμε διευθύνσεις, τα πάντα». Ο υπουργός ήταν ανένδοτος. «Όχι, αν δεν έκοψε απόδειξη ο φωτογράφος δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Κρύψε το υλικό και μη μιλάς».

Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν τα παραπάνω; Μπούρδες. Σαν κι αυτές που αραδιάζουν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ευ. Βενιζέλος σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Είχαν στα χέρια τους λίστα με 1.991 ονόματα καταθετών που φοροδιαφεύγουν αλλά δεν τους έλεγξαν, γιατί η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής. Αντί να ντραπούν, να κάνουν πλαστική στο πρόσωπο και να κρυφτούν σε κάποια χώρα της λατινικής Αμερικής οι υπόλογοι πολιτικοί επιδίδονται σε δηλώσεις και εξηγήσεις που συνοψίζονται με την παροιμία «εγώ τα λέω στον σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του».

Η λίστα έφτασε στις ελληνικές αρχές ως δώρο της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία  ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2009, όταν υπεκλάπη ο εν λόγω κατάλογος. Οι Γάλλοι έπραξαν τα αυτονόητα. Η ιστορία από την αρχή: ο Ερβέ Φαλτιάνι, υπάλληλος της τράπεζας HSBC αντέγραψε χιλιάδες ονόματα καταθετών. Παράνομα. Οι Ελβετοί τον καταζητούσαν κι εκείνος κρυβόταν στη Γαλλία. Πήγε ο εισαγγελέας, τον συνέλαβε και, βεβαίως, βεβαίως, αντέγραψε τη λίστα. Ο καταζητούμενος πήρε τη γαλλική υπηκοότητα και ησύχασε. Οι αρχές της Γαλλίας προχώρησαν σε διαπραγμάτευση με τους φοροκλέπτες και εισέπραξαν 1 δισ. από φόρους και πρόστιμα. Τα ίδια έκαναν οι Γερμανοί. Τα ίδια έκαναν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι κατηγορηματικός: οι περισσότεροι λογαριασμοί Ελλήνων ήταν μηδενικοί. Τον πιστεύουμε -δεν έχουμε άλλωστε κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσουμε. Αποτελεί προπολεμική παράδοση στα Βαλκάνια να ανοίγονται μηδενικοί λογαριασμοί για την περίπτωση που κάποιος κερδίσει το λαχείο. Πού να τρέχει βρε αδερφέ τελευταία στιγμή… Αυτό αφορά τους περισσότερους -τους χίλιους, τους χίλιους πεντακόσιους; Οσους είχαν μηδενικό λογαριασμό. Υπολείπονται μερικές εκατοντάδες των οποίων οι λογαριασμοί έχουν μηδενικά και μάλιστα πολλά. Παραμένουν στο απυρόβλητο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε από τη λίστα Λαγκάρντ είκοσι ονόματα. Διάλεξε με λογικά κριτήρια: πέντε καταθέτες των οποίων τα ονόματα τονίζονται στην παραλήγουσα, πέντε με καταθέσεις σε μονό αριθμό, πέντε με ζώδιο στον Αιγόκερο και πέντε γνωστούς που δεν χώνεψε ποτέ του. Αυτά τα είκοσι ονόματα τα έστειλε στη ΣΔΟΕ για να φαίνεται συνεπής, μην τυχόν του πει κανείς ότι είχε τη λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν έκανε έλεγχο.

Από το φιάσκο της λίστας προκύπτει συμπέρασμα: στο προσκήνιο βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα που κατέστρεψαν την οικονομία και καταστρέφουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Γιατί αυτοί που αρνήθηκαν να ελέγξουν τους εντοπισμένους φοροκλέπτες είναι οι ίδιοι που αλύπητα περικόπτουν τους μισθούς, επινοούν αντισυνταγματικούς φόρους, ποδοπατούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει κάποια στιγμή να τους βοηθήσουμε να ξεκουμπιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου