7.10.12

Γεωπολιτικό πλύσιμο εγκεφάλων

Λένε ότι η αλήθεια είναι η πρώτη απώλεια σε κάθε πόλεμο. Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και στο παρασκηνιακό γεωπολιτικό σκάκι. Η συριακή κρίση είναι ένα παράδειγμα.

Αφού οι προβολείς των ανθρωπιστών έφυγαν από το Κόσοβο, το Ιράκ και τη Λιβύη, προσπέρασαν ως συνήθως την Παλαιστίνη και εστιάστηκαν στον επόμενο στόχο, τη Συρία. Μαζί τους ξανάπιασαν δουλειά τα πλυντήρια εγκεφάλων που πασχίζουν να μας δείξουν πόσο διαβολική είναι η μία πλευρά και πόσο αγγελική η άλλη.

Φυσικά οι επίσημες πηγές ενημέρωσης μας μεταδίδουν κάθε ανακοινωθέν της "καλής" πλευράς  (της "δικής μας" φυσικά) για τις αγριότητες της άλλης, η οποία -αν πιστέψουμε τις ειδήσεις που μας σερβίρουν- προκαλεί εκατοντάδες θύματα έχοντας η ίδια ελάχιστα. Οι ισχυρισμοί των εξεγερμένων είναι αντικειμενικές αλήθειες που δεν χρειάζονται επιβεβαίωση, ενώ αντίθετα οι απόψεις του μισητού καθεστώτος είναι εξ ορισμού ψέμματα, γιαυτό και δεν χρειάζεται να μας απασχολούν. Σε αυτόν τον εμφύλιο αγώνα, μας έχουν φορέσει τα γυαλιά και τη φανέλα της μιας πλευράς. Όποιος τολμά να υποστηρίξει την άλλη είναι αιρετικός που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε ότι ο Χασάπης της Δαμασκού τα έχει βάλει με τη Τουρκία και την βομβαρδίζει, άγνωστο γιατί. Παρόλο που Συρία και Τουρκία έχουν για κοινό αντίπαλο το Ισραήλ (καθαρή σύμπτωση), τώρα ανταλλάσσουν βόμβες μεταξύ τους. Βλέπουμε δηλαδή να αναπτύσσεται εχθρότητα σαν αυτή που φύτρωσε (κατά σύμπτωση κι αυτή) στα μέρη που απελευθέρωσαν οι ανθρωπιστές από προηγούμενους χασάπηδες (του Βελιγραδίου, της Βαγδάτης, της Τρίπολης).

Ο ΟΗΕ "καταδίκασε έντονα τα συριακά πυρά που σκότωσαν πέντε τούρκους πολίτες την Τετάρτη στη τουρκική πόλη Ακτσάκαλε", όπως μαθαίνουμε ξανά και ξανά στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Την ίδια ημέρα με αυτό το φονικό περιστατικό, μια πολλαπλή βομβιστική επίθεση στο Χαλέπι από τις δυνάμεις που ως γνωστόν "μάχονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κ.λπ. κ.λπ." προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Παρά τα πολύ περισσότερα θύματα, η είδηση για την βομβιστική επίθεση επισκιάστηκε από την ένταση στις τουρκο-συριακές σχέσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκε μετά από ρωσική πίεση να ασχοληθεί και με αυτό το τραγικό περιστατικό. Έτσι λίγο μετά από την "έντονη" καταδίκη της συριακής επίθεσης, το ίδιο συμβούλιο καταδίκασε εξίσου "έντονα" και τις βόμβες στο Χαλέπι.

Από τις δύο καταδίκες, αυτή του συριακού καθεστώτος επαναλήφθηκε στις ειδήσεις ξανά και ξανά για να μας εντυπωθεί καλύτερα. Αντίθετα, τη καταδίκη των αντικαθεστωτικών βομβιστών την έμαθα τυχαία από ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Την αναζήτησα και σε διαδικτυακές ειδήσεις αλλά μάταια, βρήκα παντού μόνο την πρώτη. Φαίνεται ότι οι παπαγάλοι μας ενδιαφέρονται μόνο για το πετροβόλημα του Ασάντ, και δεν θέλουν να χαλάσουν την εικόνα των αγγελικών εξεγερμένων που προβάλλουν "αντικειμενικά" κατά παραγγελία.

Παλιά η κόλαση και ο παράδεισος ήταν όπως έλεγε ο παπάς από τον άμβωνα. Σήμερα είναι όπως λέει η TV...

[Φυσικά η προπαγάνδα δεν είναι μονοπώλιο της μιας πλευράς. Το επίσημο Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει κι αυτό τη δική του οπτική γωνία.]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου