Μια ανάλυση του ελληνικού προβλήματος σε σχόλιο αναγνώστη στη Καθημερινή 10.1.2013:
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι, αλλά και από που πηγάζει το πρόβλημα, τίποτα δεν θα κάνουμε.
Το πρόβλημα είναι: οι δημόσιοι υπάλληλοι; το ότι δανειστήκαμε πολλά; το ότι δεν λειτουργούσε η δικαιοσύνη; το ότι δεν είχαμε παιδεία; το ότι ο Έλληνας υπάλληλος λόγω της μη εκπαιδεύσεως του δουλεύει διπλάσιες ώρες από έναν ''δυτικό'' και παράγει το ένα δέκατο; η πανταχού παρούσα διαφθορά; το ανοργάνωτο κράτος; η αναρχική φύση του Έλληνα; το μείγμα κρατισμού ανατολικής Ευρώπης και ασύδοτων ''κρατικοδίαιτων'' ολιγαρχιών; η ''δωρεάν παιδεία'' που ένα πτυχίο κατάλληλο μόνο για κορνίζα κοστίζει μια περιουσία; η 'δωρεάν υγεία'' που αν δεν είχες φακελάκι, έβλεπες τα ραδίκια από την ανάποδη; ο νόμος της μίζας; κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.
Όχι όλα αυτά και πολλά περισσότερα είναι αποτελέσματα του γεγονότος:
Όταν το έθνος μας ετοιμαζόταν να φτερουγίσει ελεύθερο, ήρθε μια κατάρα χειρότερη από τους Οθωμανούς. Οι κοτζαμπάσηδες. Αυτή η μάστιγα αποτελείτο από τους τοποτηρητές των οθωμανικών συμφερόντων, παπαδαριό, προεστοί, πλούσιοι λαθρέμποροι, και κοπρίτες, τυχοδιώκτες που γάμπριζαν, στην εσπερία.
Μόλις φάνηκε πως οι Οθωμανοί ήταν ένα σκιάχτρο, όλοι οι παραπάνω, συγκρότησαν την άρχουσα τάξη της Ελλάδος, ήταν οι νέοι κατακτητές. Η ανοργανωσιά των πολεμιστών, η αμορφωσιά τους και η ευπιστία τους, δεν τους άφησαν να καταλάβουν πως η επανάσταση έπρεπε αυτή τη ''μαγάρα'' να καθαρίσει και μετά να ασχοληθεί με το εύκολο πρόβλημα.
Οι κοτζαμπάσηδες, με την δύναμη των χρημάτων, που προέρχονταν από την απομύζηση των ραγιάδων, με την τουρκική υποστήριξη, αλλά και τα χρήματα από τον πρώτο δανεισμό, εξόντωσαν τους οπλαρχηγούς, διέκοψαν την πορεία της επανάστασης, αφήνοντας στην σκλαβιά το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνισμού.
Έφτιαξαν ένα μεσαιωνικό φέουδο, με μικρής ισχύος κεντρική εξουσία. Ενώ ''πουλούσαν'' πατριωτισμό και μεγάλη ιδέα, στους δυτικούς που ενδιαφέρονταν για την ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλεγαν την αλήθεια, όπως γράφτηκε από τον ''δημιουργό'' της μεγάλης ιδέας Κωλέτη, στο Γάλλο πρωθυπουργό: ''αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση''
Το ότι η Ελλάδα μεγάλωσε οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις και σε δυο από τους πρωθυπουργούς που είχαν όραμα για δημιουργία κράτους. Τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο. Πέθαναν και οι δυο διωγμένοι στην εξορία. Το παρακράτος των κοτζαμπάσηδων, έτρωγε όποιον του έμπαινε εμπόδιο. Η αρχή έγινε με τον Καποδίστρια.
------
Το φέουδο είχε οικονομία εμποροσαράφικη, μιας και η άρχουσα τάξη ήταν εμποροσαράφηδες, βασίζονταν στο κλέψιμο του τίμιου επιχειρηματία, βιοτέχνη, αλλά και εργάτη. Η θεωρία του φέουδου ήταν οπισθοδρομική, χωρίς παιδεία (αυτή είχε κύριο αντικείμενο την ορθογραφία!! Τα οικοκυρικά, και τα θρησκευτικά). Η πρόοδος τρόμαζε τη μαφία των κοτζαμπάσηδων.
Το λεβέντικο δημοτικό άσμα αντικαταστάθηκε από κλεμμένα ινδικά κλαψιάρικα και βλαχοπόπ ροζ τραγουδάκια. Σήριαλ για νοικοκυρές και νοικοκύρηδες διαδέχτηκαν τον Καζαντζάκη και τη γενιά των καλλιτεχνών λίγο μετά από αυτόν. Ο σκοταδισμός τρύπωνε παντού.
Κατάφεραν να κρατήσουν το μικρό φέουδο, να μην το αφήσουν ούτε να μεγαλώσει, αλλά ούτε και να γίνει κράτος. Αυτοί εξελίχτηκαν: ταγματασφαλιτες, μαυραγοριτες, δωσίλογοι, εργολάβοι, προμηθευτές του κράτους μπήκαν στο τραστ, μαζί με γκλαμουριάρηδες, εκσυγχρονιστές, κίτρινους δημοσιογράφους.
Λόγω της ΕΕ, τα δάνεια ήταν εύκολα και το εφευρετικό μυαλό των κοτζαμπάσηδων στην απάτη μεγαλούργησε, δρόμοι πληρωμένοι πεντάκις, γήπεδα σε νονούς της νύχτας, θαλασσοδάνεια σε καναλάρχες, μη τιμωρία όσων αισχρά παρανομούσαν, ένα βρώμικο πανηγύρι.
Από την άλλη μεριά ο ''λαός'' άρπαζε τα ξεροκόμματα, διοριζόταν, βολευόταν. Είχε και το παράδειγμα, όσων προσπάθησαν να αντισταθούν, που τους έφαγε το μαύρο φίδι, ενώ η ''αριστερά'' προσπαθούσε φιλότιμα, με όσες δυνάμεις είχε να ''τρώει'' τους αγωνιστές, να σπιλώνει, όσους δεν την προσκυνούσαν, και να σταυρώνει τις δημοκρατικές φωνές. Ειλικρινά οι κοτζαμπάσηδες χρωστούν πολλά στην αριστερά,
Και στα κομματόσκυλα τύπου Ανδρουλάκη.
------
Η είσοδος στην ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, δεν άλλαξε τίποτα ως προς την δομή του φέουδου, όμως νέα τζάκια, μεγαλοεργολάβοι και καναλάρχες, μπήκαν στο κόλπο. Τα οικονομικά απογειώθηκαν, το χρήμα έρεε, τρομερά σκάνδαλα καθημερινά, ο γίγαντας λαός ήταν στα σκυλάδικα και στα γήπεδα της μπόχας. Όσοι προσπαθούσαν να παράγουν παρά την τραπεζική μαφία, την πολιτική μαφία, την συνδικαλιστική μαφία, το παραδικαστικό κύκλωμα, άρχισαν να υποκύπτουν. Τίποτα δεν κινείτο στην παραγωγική κατεύθυνση. Η πάλε ποτέ σκορδιά έφτασε να εισάγει και σκόρδα!!!
Οι σοσιαλιστές και οι νεοφιλελεύθεροι συμφωνούσαν, ο νέος στόχος του εμποροσαράφικου φέουδου ήταν : παροχή υπηρεσιών!!, όμως με δανεικά.
Όλοι φρόντιζαν το πτώμα να μην μυρίζει, το αρωμάτιζαν, το φάσκιωναν, όλα ήταν: νόμιμα και ηθικά!
Ώσπου ένα πρωί, ο πιο ηλίθιος από τους κυβερνήτες, αποφάσισε να τραβήξει το μηχάνημα από την πρίζα, μιας και οι σύμβουλοι του, κάποιοι είναι συνάδελφοι σας, του είπαν πως σε δυο τρία εξάμηνα, το πολύ, η χώρα θα βγει στις αγορές!!! Λες και έπρεπε να είναι στην ΕΕ και στο ευρώ!!
Μια χώρα που δεν παρήγαγε ούτε τσίχλες, δεν είχε υποδομές ενώ ήταν πρώτη σε όλους τους αρνητικούς δείκτες (π.χ. διαφθορά)
Έγινε φυσικά της τρελής, η πόρτα του φρενοκομείου άνοιξε, αλλά οι κοτζαμπάσηδες, την βγάζουν ζάχαρη, ο γίγας λαός το ’ριξε στις λιτανείες όξω από το κυνοβούλιο, και στις κατάρες, όμως τα χοιρίδια δεν μασόνε.
Άλλοι πηδάνε από μπαλκόνια, άλλοι γίνονται μετανάστες, άλλοι, έσχατη αλητεία, χτυπάνε μετανάστες, άλλοι τρελαίνονται, όμως το σίγουρο είναι ένα: το φέουδο θα υπάρχει, οι δανειστές δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντ από όσα θέλουν να πάρουν και ο γίγαντας λαός απόγονος του Σωκράτη, θα γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός λαός με αφρικάνικο επίπεδο ζωής.
Φυσικά τους κοτζαμπάσηδες κανείς δεν τους αγγίζει, δεν τους σκιάζει φοβέρα καμιά, βρίζουν, κλέβουν (ναι και τώρα!), να ήδη φορτώνουν στους αφρικανούς τα θαλασσοδάνεια του Μπατσόκ και της Νέας Δημοπρασίας.
Το σημερινό πρόσωπο του φέουδου απαρτίζουν η ασχήμια η βρωμιά, η μπόχα του θανάτου.
Η χωρά πέθανε ο κοτσαμπασισμός την έπνιξε.
Δημήτρης από Νέα Υόρκη
Σχολίασε ο/η δημητρης | 09:34:12, Ιανουάριος 11th, 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου