22.4.12

Η νέα βουλή *


Ένα σχόλιο στο άρθρο του TVXS "Η νέα βουλή θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη":

Δεν καταλαβαίνω γιατί "ο περιορισμός των βουλευτών σε διακόσιους, εκ των πραγμάτων θα ανεβάσει την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού".
Το πιθανότερο είναι ότι θα ενισχύσει περισσότερο τη ρουσφετοδύναμη των κατ' επάγγελμα βουλευτών, μειώνοντας παράλληλα την εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων.
Θα ήταν προτιμότερο να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ο αριθμός των βουλευτών, μειώνοντας στο ΜΙΣΟ τις απολαβές τους.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, κάτι απόλυτα απαραίτητο είναι η απαγόρευση επανεκλογής σε συνεχόμενες βουλευτικές περιόδους, ή -ακόμη καλύτερα- πριν περάσει χρόνος ίσος με όλες τις προηγούμενες θητείες τους.
Έτσι εξαφανίζεται το ρουσφέτι ως εργαλείο επανεκλογής.

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο είναι ότι οι περισσότεροι "αντιπρόσωποι του Έθνους" έχουν κάνει το βουλευτιλίκι συντεχνιακό επάγγελμα (συχνά οικογενειακό) χωρίς αυτό να οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα -παρά μόνο για τους ίδιους.
Γι' αυτό είναι σκόπιμο να εξετάσουμε μια λύση παραπλήσια μιας πολύ διαδεδομένης μεθόδου στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία που θαυμάζουμε τόσο: την επιλογή μέρους των βουλευτών μέσω ετήσιας ΚΛΗΡΩΣΗΣ μεταξύ όσων ενδιαφέρονται και έχουν συγκεντρώσει π.χ. 100 ή 1000 υπογραφές.

Αντίθετα με τον περιορισμό των αντιπροσώπων, η ΔΙΑΧΥΣΗ της εξουσίας σε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες και θεσμικές ομάδες είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης της δημοκρατίας.
Τα υπόλοιπα είναι σπασμοί πριν τον θάνατό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου