21.5.12

"Το σπάταλο δημόσιο"

Ακούμε συχνά το κλισέ "τα έσοδα δεν ισοσκελίζουν τις δαπάνες και η χώρα συνεχίζει να παράγει πρωτογενή ελλείμματα". Πόση αλήθεια ενέχει αυτή η διατύπωση;

Στον πίνακα 3.3 της σελίδας 48 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού 2012 διαβάζουμε ότι τα κρατικά έσοδα για φέτος προβλέπονται να ανέλθουν σε 59 δισ.
Στον Πίνακα 3.7 (σελ. 57) οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπονται σε 49 δισ., ήτοι σε 83% των δημοσίων εσόδων. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται 19 δισ. (39% των δαπανών) για μισθούς και συντάξεις των "υπεράριθμων" δημοσίων υπαλλήλων.
Στα 49 δισ. των πρωτογενών δαπανών προστίθενται και άλλα 121 δισ. 'πιστωτικών' δαπανών, μεταξύ των οποίων και 32 δισ. για την ενίσχυση του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος.

Κρατικές δαπάνες προϋπολογισμού 2012 (σύνολο 170 δισ. έναντι εσόδων 59 δισ. ευρώ)

Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι τα δημόσια έσοδα υπερκαλύπτουν άνετα τις πρωτογενείς δαπάνες, καθώς επίσης ότι οι μισθοί και συντάξεις είναι μόλις το 60% του ποσού που θα διατεθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Με τέτοια δεδομένα, είναι προφανές ότι το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα οφείλεται στις υπέρογκες πληρωμές δανείων κ.λπ. και όχι στις σημαντικά χαμηλότερες πρωτογενείς δαπάνες.
Παραδόξως οι τελευταίες μονοπωλούν τις περικοπές και τα κηρύγματα όσων επιμένουν να μας πείσουν ότι "για τη κρίση φταίει το σπάταλο δημόσιο".

Σημειωτέον ότι οι θρηνωδίες για τις "δημόσιες σπατάλες" αντιφάσκουν με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι τη δεκαετία προ κρίσης οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήσαν ίσες με τον μέσο όρο της ΕΕ (περίπου όσο της Γερμανίας και σαφώς χαμηλότερες από της Γαλλίας).
Δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ 2000 και 2008
(οι σκούρες μπάρες δείχνουν τις κυβερνητικές δαπάνες, οι ανοιχτόχρωμες του ευρύτερου δημόσιου τομέα)
[πρωτότυπο διάγραμμα]
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι, αντίθετα με τις δαπάνες, τα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας μας υπολείπονται σταθερά των εταίρων μας -μια 'λεπτομέρεια' που αποσιωπούν επιμελώς οι διώκτες του κοινωνικού κράτους και οι μνηστήρες της δημόσιας περιουσίας (βλέπε παλαιότερη Αντιλογία). Τα διαγράμματα του ΟΟΣΑ είναι πολύ εύγλωττα:

Δημόσιες δαπάνες, έσοδα και οικονομική ανάπτυξη 2000-2009 [πηγή]

Ένα άλλο διαδεδομένο παραμύθι λέει ότι "οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπερβολικά πολλοί και επιβάλλονται απολύσεις". Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει το αντίθετο: "Η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά απασχόλησης στο δημόσιο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ... όπου κυμαίνεται μεταξύ 6.7% και 29.3%, με μέσο όρο 15%".
Απασχόληση στο δημόσιο ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού
(σύγκριση Ελλάδας με μέσο όρο χωρών ΟΟΣΑ)

Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν η άποψη ότι "για τη κρίση ευθύνονται οι σπατάλες του δημοσίου" καθώς και η εκτίμηση ότι "οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί", βασίζονται σε κάποια άλλα πιο έγκυρα στοιχεία, ή απλά είναι ένα από τα γκεμπελικά παραμύθια που μας ταΐζουν αφειδώς τελευταία.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/6/12 22:26

    Οι δημοσιοι υπάλληλοι είναι 768.000 και το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι 4.000.000 οπότε το ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων είναι 19% και όχι 5.6 που αναφέρει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "δημόσιοι υπάλληλοι" διαιρούνται στον στενό (υπουργεία, εκπαίδευση, περίθαλψη, ένστολοι) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, αυτοδιοίκηση). Προφανώς ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τους πρώτους.
    Οι 768,000 προέκυψαν από την απογραφή μετά το 2008. Πάντως σήμερα είναι κάπου 80,000 λιγότεροι.
    Κατά το CIA Factbook το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας το 2011 ήταν σχεδόν 5,000,000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/10/12 04:30

    O συνολικός αριθμός του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, που υπηρετούσε ως 19.7.2012 ανέρχεται σε 665.740 σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή