26.5.12

Κόντρα στο ρεύμα *

Κόντρα στο ρεύμα, δεν πάμε προς την καταστροφή...
Άρθρο του Σπύρου Αλεξίου στην Ημερησία 21.5.2012


Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές και ενώ ο πολιτικός χρόνος φαίνεται να έχει παγώσει στην Ελλάδα, στο εξωτερικό οι εξελίξεις παίζουν σε γρήγορη κίνηση.

Απειλές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκβιασμοί από τους σκληροπυρηνικούς Γερμανούς, παράλληλα σχέδια ανάπτυξης από τους Γάλλους, υποσχέσεις για light αλλαγές από τους ευρωπαϊστές και η σύνοδος του G8 που γίνεται σήμερα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ελληνική κρίση.

Αν μη τι άλλο, η ευρεία καταδίκη του Μνημονίου που έβγαλε η ελληνική κάλπη και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν νέα τροπή στο ελληνικό πρόβλημα και έθεσαν ξανά το ζήτημα στο τραπέζι. Και αυτό είναι μια πρώτη επιτυχία για το αντιμνημονιακό μέτωπο: Έκανε σαφή στην Ευρώπη και τα αδιέξοδα του Μνημονίου, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι yes men στις επιταγές του Βερολίνου. Και με δεδομένη την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που φέρνει και ο Ολάντ, αλλά και η παρέμβαση Ομπάμα, μάλλον οδηγούμαστε προς ένα νέο συμβιβασμό Μνημόνιο light με αναπτυξιακές παραμέτρους, παρά το χάος που πολλοί αναμένουν... Και υπό αυτή την έννοια, το πέρασμα Τσίπρα, έστω για μία εβδομάδα, μπροστά στις δημοσκοπήσεις, είχε θετικές συνέπειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την εβδομάδα που πέρασε, και με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν πρώτο στις επαναληπτικές, βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής και επιθέσεων σε όλα τα πάνελ: κάθε λέξη, κάθε πρόταση περνάει από κόσκινο.

Από προχθές, που νεότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ στην πρώτη θέση, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να τεθούν και σε αυτήν οι αντίστοιχες ερωτήσεις: Υπάρχει σχέδιο διακυβέρνησης; Τι σχέση πολιτικά έχουν Ντόρα και Σαμαράς; Πώς γίνεται το κόμμα που συνυπέγραψε το Μνημόνιο να ζητά τώρα τροποποιήσεις; Τι αλλαγές ακριβώς θα ζητήσει; Ισχύουν τα χαράτσια; Τα εργασιακά δικαιώματα; Τι θα πουν για τα νέα μέτρα 11,5 δισ.; Πώς θα φέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά; Αν κερδίσει τις επαναληπτικές η ΝΔ και σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, θα επιστρέψουμε στο Μνημόνιο 2 και τις συνθήκες που επικρατούσαν στις 5 Μαΐου; Προς το παρόν, το επικοινωνιακό παιχνίδι παίζεται στο νέο δίλημμα: δραχμή ή ευρώ. Και τα τρία, πλέον, κόμματα εξουσίας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι στις προηγούμενες εκλογές ο λαός απάντησε «όχι στο Μνημόνιο και στις πολιτικές λιτότητας» και ζητάει επίμονα εναλλακτικές. Τώρα, πριν ακόμα θέσουν νέα διλήμματα, θα πρέπει να απαντήσουν πώς θα γίνει η τροποποίηση του Μνημονίου. Θα πρέπει να παρουσιάσουν πρόγραμμα σαφές και δεσμευτικό. Ο λαός τους ζήτησε με ποσοστό σχεδόν 75% την αλλαγή του Μνημονίου. Θα πρέπει να μας πουν πώς σχεδιάζουν να το πράξουν και όχι να θέτουν νέα διλήμματα για να υπεκφεύγουν.

Είναι πολύ σημαντικό, στην κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν απέναντι στο λαό με ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» σαφές, που θα λέει τι ακριβώς σκοπεύουν να πράξουν και τι θα σκοπεύουν να διαπραγματευτούν. Είναι καιρός και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις, αντί να σέρνονται πίσω από το άρμα των δανειστών, να εκπονήσουν ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση, τις πολιτικές που θα χρειαστούν αλλά και τις θυσίες που θα πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει να απευθυνθούν στον λαό και να μιλήσουν ειλικρινά, να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αγνόησαν τον κόσμο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες χτυπούσαν τις πόρτες της Βουλής τη μέρα που ψηφιζόταν το Μνημόνιο.


Έστελναν τα ΜΑΤ να λούζουν με χημικά τα γυναικόπαιδα. Στις κάλπες ο ίδιος κόσμος τους έδειξε τι ζητάει. Αν τον αγνοήσουν για πολλοστή φορά και οχυρωθούν πίσω από μια κυβέρνηση στα όρια της νομιμότητας, και με τη βοήθεια του ληστρικού εκλογικού νόμου, δεν θα αρκούν οι νέοι φράκτες που αγόρασαν.

Και οι τρεις πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και των εντυπώσεων που μας έφτασε ως εδώ. Πρέπει να δεσμευτούν απέναντι στον κόσμο για τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι δυνατόν άλλα να ψηφίζουμε στην κάλπη και άλλα να μας ξημερώνουν την επόμενη μέρα.

Το blame game είναι ένα εύκολο παιχνίδι, που γίνεται ακόμα ευκολότερο όταν έχεις απέναντί σου τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα 12 συνιστωσών με αντιφατικές θέσεις και άγνοια εξουσίας. Όσο, όμως, και αν κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα κακά της μοίρας μας, θα υπάρχει κάτι που θα επιστρέφει πάντα δριμύτερο και αυτό είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Και η πραγματικότητα δείχνει: 300.000 λουκέτα επιχειρήσεων στη διετία, 1.300.000 άνεργοι, υστέρηση εσόδων 25 δισ., ελλείμματα ταμείων 11 δισ., φτωχοί 2.000.000, κόκκινα δάνεια 400.000, 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με 2-5 μήνες καθυστέρηση, οι 14 μισθοί έχουν γίνει 8, μία αυτοκτονία κάθε δύο μέρες, 25.000 άστεγοι και 200.000 συσσίτια μόνο στην Αττική. Αυτή η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης 30ετούς πολιτικής και της λάθους συνταγής αντιμετώπισής της. Και η συνταγή αυτή σχεδιάστηκε σε Βρυξέλλες - Βερολίνο - Ουάσιγκτον και συνίσταται σε δύο Μνημόνια.

Το πρώτο Μνημόνιο, ως γνωστόν, απέτυχε και οδήγησε στο δεύτερο, που αν και ακόμα δεν έχει κλείσει τρεις μήνες ζωής, δείχνει να αποτυχαίνει πλήρως: Όλα τα νούμερα του προϋπολογισμού είναι εκτός στόχων. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι οπαδοί του Μνημονίου, στην έξοδο από το ευρώ δεν μας οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το Μνημόνιο 2. Είναι ανεφάρμοστο, οι στόχοι που θέτει και τα χρονικά περιθώρια είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας.

Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει άμεσα να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο Μνημόνιο με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θα πρέπει να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα πρέπει να υπάρξουν κονδύλια για την ανάπτυξη που θα ανοίξουν νέες δουλειές. Θα πρέπει να υπάρξει το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ, που από πέρυσι το καλοκαίρι είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι.

Θα είναι πραγματικά ειρωνικό η νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει, αφού θα έχει θέσει εκτός μάχης τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», να πρέπει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα την έξοδο της χώρας από το ευρώ, που θα έχει προκύψει από την πιστή εφαρμογή ενός ανέφικτου Μνημονίου. Και τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου