13.2.13

Η άνοδος των μηχανών *



[μετάφραση ΘΝΣ]

Η άνοδος των μηχανών ευθύνεται εν μέρει για την αυξανόμενη ανισότητα εισοδήματος, σύμφωνα με τον Paul Krugman.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Business Insider ότι η προτίμηση που δείχνουν οι εταιρίες για επενδύσεις σε μηχανές αντί σε εργαζόμενους είναι εν μέρει υπεύθυνη για την εισοδηματική ανισότητα στον 21ο αιώνα. Αυτό είναι μια αλλαγή από τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν η αιτία αυτής της ανισότητας ήταν κυρίως οι διαφορές μεταξύ υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης των εργαζομένων.

"Η τεχνολογία έχει αλλάξει με τρόπο που να ευνοεί το κεφάλαιο αντί της εργασίας", δήλωσε ο Krugman. "Αυτό καθιστά εφικτή την αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές."

Από το 1960, η εισοδηματική ανισότητα έχει ανέβει στις ΗΠΑ περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα, σύμφωνα με μια οικονομική έρευνα του περασμένου Νοεμβρίου.

Καθώς η εισοδηματική ανισότητα πετά στα ύψη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποιο όφελος. Από την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης μέχρι τον Ιούνιο του 2011, οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό αυξήθηκαν 26 τοις εκατό, ενώ οι δαπάνες για εργασία αυξήθηκαν κατά 2 τοις εκατό, σύμφωνα με τους New York Times. Στις ανεπτυγμένες χώρες όλου του κόσμου, εκατομμύρια θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης έχουν χαθεί λόγω της τεχνολογίας, σύμφωνα με το Associated Press.

Και καθώς οι εταιρείες προσλαμβάνουν λιγότερους εργαζόμενους και αγοράζουν περισσότερες μηχανές, στύβουν περισσότερο τους εργαζόμενους που βρίσκουν δουλειά. Οι εταιρίες του δείκτη Standard & Poor's 500 έβγαλαν 420,000 δολάρια ανά εργαζόμενο το 2011, δηλαδή 11% περισσότερο από ό, τι το 2007.

[Το δημοσίευμα της Huffington Post συνοδεύεται από μερικά ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου