22.3.13

Τα κυπριακά μυστήρια


Ομολογώ ότι δεν κατέχω από οικονομικά. Αρκετοί όροι και σχέσεις στην οικονομική αρθρογραφία των ημερών μου αφήνουν απορίες. Πιστεύω ωστόσο ότι μπορώ να εκτιμήσω απλές αριθμητικές σχέσεις, όπως π.χ. ότι το 1.8 είναι το 1/10 του 18. Λόγω αυτής της σπάνιας ικανότητάς μου, με έχει προβληματίσει το κόστος της σωτηρίας της Κύπρου -η οποία μη ξεχνάμε μεταφράζεται κυρίως σε διάσωση των τραπεζών της και όχι σε κάλυψη κρατικών ελλειμμάτων ή εμπορικού ισοζυγίου όπως στο Ελλαδιστάν.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο (σπουδαίο εργαλείο το Google!) βρήκα μια σειρά από νούμερα που μου φαίνονται περίεργα. Είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος της διάσωσης που μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός. Να κάποια δείγματα από τη σχετική ειδησεογραφία σε χρονολογική σειρά:

  • 3.4.12: Προς μαζική ανακεφαλαιοποίηση οι Κυπριακές τράπεζες – Η Κύπρου θα χρειαστεί 300-400 εκατ, η Marfin 1.35 δισ και η Ελληνική 66.22 εκατ. [σύνολο 1.8 δισ.]
  • 23.4.12: Σε μια κούρσα άνευ προηγουμένου οι διοικήσεις και των τριών τραπεζών προσπαθούν να βρουν τα κεφάλαια που υπολείπονται και τα οποία μέχρι σήμερα, ανέρχονται: -Για την Τράπεζα Κύπρου γύρω στα 400 εκατομμύρια. -Η Ελληνική Τράπεζα χρειάζεται συνολικά 66 εκατ. ευρώ. -Η Λαϊκή, που δεν ανακοίνωσε ακόμα πόσα έχει μαζέψει, χρειαζόταν αρχικά 1.3 δις. [σύνολο 1.8 δισ.]
  • 9.12.12: Σύμφωνα με την εκτίμηση της Pimco, το ανώτατο ποσό που θα απαιτηθεί αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 9.3 δις ευρώ.
  • 11.12.12: Θα αποτελούσε έκπληξη εάν το ποσό ανακεφαλαιοποίησης ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ, σημείωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
  • 16.1.13: Κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 10, αναθεώρησε η Pimco το ακραίο σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου.
  • 22.2.13: Στα 6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών...Δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι Ελληνική Τράπεζα, Eurobank Κύπρου και Alpha Κύπρου με βάση το βασικό σενάριο.
  • 20.3.13: Οι εκτιμήσεις της Pimco θεωρούνται από πολλούς υπερβολικές και πως διογκώνουν αναίτια τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, κάνοντας παραδοχές για μεγάλη και παραταιταμένη ύφεση.
  • 9.3.2013: Χθες στην Κεντρική Τράπεζα υπήρξαν έντονες συζητήσεις σε σχέση με το ποσόν που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, με το ΔΝΤ να μην αποδέχεται πια ούτε το ακραίο σενάριο της Pimco που δείχνει το ποσόν στα 8.8 δισεκατομμύρια. Απαιτεί όπως το ποσόν ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια, καθιστώντας, χωρίς καμία αμφιβολία πια, το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο."
Μόλις μια εβδομάδα μετά την ανεξήγητη απαίτηση του ΔΝΤ για 10 δισ., ανακοινώνεται από το Eurogroup η ακόμη πιο ανεξήγητη ανάγκη δανεισμού ύψους 16 δισ., από τα οποία οι φιλεύσπλαχνοι εταίροι θα βάλουν τα 10. Ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει το άλμα από 2 σε 16 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από τις εκτιμήσεις των ειδικών της Pimco!

Ακόμη περισσότερο εντυπωσιάζομαι αν συσχετίσω το ύψους της ανάγκης δανεισμού με τον βασικό λόγο της κρίσης των κυπριακών τραπεζών, δηλαδή την "έκθεσή τους στο ελληνικό κούρεμα του PSI". Η ζημιά από αυτή την αιτία ήταν πολύ μικρότερη των 16 δισ. Η εφημερίδα Σημερινή έγραφε στις 9.3.2013: "οι κυπριακές τράπεζες υποχρεώθηκαν να πάρουν μέρος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους με ποσόν του ανήλθε στα 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ."  Δεν καταλαβαίνω πώς ένα σοκ τέτοιου μεγέθους δικαιολογεί τώρα ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ δανεισμό, ούτε βρήκα κάποια εξήγηση στις αναλύσεις που έχω διαβάσει. Μήπως καταλαβαίνει κανείς άλλος την αιτία της απότομης διόγκωσης, πέρα από τους νεοπειρατές που -προφανέστατα- θέλουν να κάνουν "το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο"?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου