25.3.13

Ρεσιτάλ υποκρισίας *Δύο ειδήσεις πλάι-πλάι στη Καθημερινή 25.3.2013:


Handelsblatt: Μαύρο χρήμα το 40% των κεφαλαίων από Ρωσία προς Κύπρο
H εφημερίδα επικαλείται ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου

Μαύρο χρήμα ή προϊόν ξεπλύματος αφορά το 40% της κίνησης κεφαλαίων από την Ρωσία προς την Κύπρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σίντλερ δήλωσε προς τους βουλευτές ότι υψηλά ποσά «ρωσικού μαύρου χρήματος» έχουν εισρεύσει στις κυπριακές τράπεζες και επισήμανε ότι το 2012 έφυγαν από την Ρωσία περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος κατέληξε στην Κύπρο. Το σύνολο των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, κατά τον ίδιο, φθάνει περίπου τα 20 δισεκατομμύρια, ποσό υψηλότερο, όπως ανέφερε, από το ΑΕΠ της χώρας. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό δεν είναι στο σύνολό του μαύρο χρήμα, αλλά ένα «σημαντικό ποσοστό θα έπρεπε να αποδοθεί σε μαύρο χρήμα».

*********

Ξένες τράπεζες πολιορκούν τους Ρώσους καταθέτες στην Κύπρο, γράφουν οι FT
Αναφέρονται ενδεικτικά προσεγγίσεις από χώρες όπως η Ανδόρα, η Γερμανία, η Λετονία και η Ελβετία

Με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου από την Κύπρο μοιάζουν να είναι οι περισσότεροι από τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες, όπως μεταφέρει ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τη Λεμεσό.
Συνομιλώντας τόσο με Ρώσους επιχειρηματίες όσο και με Κύπριους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν, η απεσταλμένη της εφημερίδας διαπιστώνει ότι έχουν αρχίσει οι προσεγγίσεις από τράπεζες άλλων χωρών που θέλουν να υποδεχθούν τα ρωσικά κεφάλαια. Αναφέρονται ενδεικτικά προσεγγίσεις από χώρες όπως η Ανδόρα, η Γερμανία, η Λετονία και η Ελβετία, με τις τράπεζες να υπόσχονται ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς εντός μίας ώρας.

Τράπεζα της Ελβετίας φέρεται να έχει εκφράσει την πρόθεση να στείλει αντιπροσώπους στο νησί την Τρίτη, ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες, ώστε να πείσει τους Ρώσους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα χρήματά τους. Μία άλλη τράπεζα από την ίδια χώρα πρόσφερε σε Κύπριο δικηγόρο Ρώσου μεγιστάνα να ανοίξει πέρα από το λογαριασμό του επιχειρηματία και λογαριασμούς για όλους τους υπαλλήλους του στην Κύπρο.

Ρώσος ναυτιλιακός επιχειρηματίας σχολιάζει ότι οι Κύπριοι «σκότωσαν τη χώρα τους μέσα σε μια μέρα», αναφερόμενος στην αποδοχή του σχεδίου επιβολής φόρου στις καταθέσεις. Σημειώνει ότι το βασικό πλήγμα είναι η καταστροφή της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Κύπριοι δικηγόροι κατηγορούν τους Ευρωπαίους εταίρους για υποκρισία, σχολιάζοντας ότι περιμένουν να υποδεχθούν το ρωσικό χρήμα που ενδεχομένως θα εγκαταλείψει το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου