17.3.13

Πινόκιο και Κύπρος *


Αποσπάσματα από είδηση στο Βήμα 11.2.2013 (λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου και τις "ξεκάθαρες και κατηγορηματικές" διαβεβαιώσεις Αναστασιάδη):


Εγγραφο που μοιράστηκε σε αξιωματούχους της ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» σε καταθέτες στην Κύπρο και κατόχους κυπριακών επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο προκρίνει δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ως μία από τις πιθανές λύσεις για τη διάσωσή της.

Η λύση που αναφέρεται προβλέπει απώλειες στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές-κατόχους κυπριακών ομολόγων.

.........

Σε κατηγορηματική διάψευση κάθε ενδεχομένου ζημιών για τους καταθέτες προχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επιβολή απωλειών στους επενδυτές κατόχους κυπριακών ομολόγων και η συμμετοχή των καταθετών στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας δεν αποτελούν μέρος της πρότασης της Κομισιόν για την διάσωση της Νήσου.

.........

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, τόνισε ότι «ούτε τέθηκε ούτε τίθεται θέμα των δικαιωμάτων των καταθετών, ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική όπως επίσης αντισυνταγματική θα ήταν η όποια ενέργεια περιορισμού στην ανάληψη και χρήση των καταθέσεων από τους ιδιοκτήτες τους».


[Ενδιαφέρον είναι το συγγενές άρθρο "Λέτε ψέμματα! Γνώριζαν όλοι για την Κύπρο!"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου